Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Életmódváltás - tévhitek és hiedelmek felszámolása 3.rész - Nincs időm mozogni

2020. január 24. - Jólétcsokor

Életmódváltás - tévhitek és hiedelmek felszámolása 3.rész - Nincs időm mozogni

Kezeld a problémát a gyökerénél, válj hatékonyabbá, nyerj időt magadnak!

Tény, hogy a nap 24 órából áll és  elméletileg a napod "tele van". Kompromisszumokra és változtatásokra lesz szükséged a napirendedet illetően, ha helyet akarsz szorítani egy új tevékenységnek.

 

Tippek az időhiány kezelésére

Kezdetnek vizsgáld meg egy átlagos napon mivel-mennyi időt töltesz: pihenés, munka és az összes többi tevékenységed! Meglepve tapasztalhatod, hogy rengeteg időd megy el teljességgel felesleges, néha egyenesen haszontalan dolgokra és minden produktivitást nélkülöző pótcselekvésekre. Tedd hatékonyabbá és boldogabbá napjaid a következő tippekkel és nyerj időt magadnak!

Gyakorolj önfegyelmet a hatékonyság érdekében! Tervezz! Előre írd össze a feladatokat napi, heti szinten. Rendelj hozzájuk határidőt is.
Vedd előre a hosszabb, nehezebb, koncentrációt igénylő feladatot! Kezd ezzel, ha kész vagy, utána tudod, hogy már csak könnyebb dolgok jönnek.
Használd az offline és a néma módot a fontos feladatok közben! Minimalizáld a közösségi oldalakra pillantgatást, az üzenetek nézegetését a fontos feladatok végzése közben! Gyorsíts, ne húzd a saját idődet ezekkel.
Tartsd be a határidőket! kifogások helyett, kezdj neki időben, ne halogasd a legvégső időpontig, ne maradjon minden az utolsó pillanatra, hiszen közbejöhet valami, ezért ne odázd el, hogy nekifogj és biztosan elkészülsz időben.
Minimalizáld a felesleges időt, a feladatok közötti gyakori váltogatást! Szükségtelen ötpercenként megnézni, hogy jött-e új e-mailed és azonnal megválaszolni ezt. Csak kizökkent abból, amivel eddig foglalkoztál. Ehelyett fejezd be azt, majd szánj külön időt, amikor az összes levelet egyben megválaszolod.
A halogatás mögött sokszor csak fáradság áll. Pihend ki magad és vágj bele, hatékonyabb leszel így. Tervezz be pihenőidőket a munka közben is, illetve a héten olyan alkalmakat, amikor töltődni, felfrissülni fogsz, magadra szánsz időt.
Egyszerre egy dologra koncentrálj! A megosztott figyelem helyett, fókuszált figyelemmel, gyorsabban hatékonyabban, valószínűleg kevesebb hibával fogsz végezni.
Ha kimerült vagy rosszabbul koncentrálsz, romlik a hatékonyságod, idegesebb vagy, ezért sokasodnak a kapcsolati problémák, viták, ami még plusz terhet ró rád. Hosszú távon már akár fizikai tüneteket is tapasztalhatsz: fejfájás, hasmenés, emésztési zavarok és a kialakuló érzelmi labilitás is tipikus, ami akár depressziós-pánik érzetekig súlyosbodhat. A küzdelem helyett, hogy elfelejtesz valamit, a nap végén írd össze a következő napi feladatokat és pipáld ki a listában, amiket elvégeztél. Így láthatod mi az, ami kész van és mi az, ami még vár rád, örömmel konstatálhatod majd, hogy mennyit haladtál és nem fog azon kattogni a nap további részében az agyad, hogy miket kell még megoldani és biztosan semmit sem fogsz így elfelejteni. Így nem kell éjszaka szoronganod, hogy valamit elfelejtesz, így nyugodtan tudsz pihenni, ha pihentem vagy, másnap sokkal koncentráltabban és hatékonyabban tudsz dolgozni.

(Kapcsolódó írásom a pihenésről: https://joletcsokor.blog.hu/2020/01/12/keruld_el_a_csapdakat_gyakran_elkovetett_fogyokuras_es_etrendi_hibak_4_resz)

Átgondolva, tervezéssel minden számodra fontos dologra fogsz időt találni! Tervezd újra a napirendet és vágj bele az edzésbe! Megéri, mert sok új élményben, tapasztaltban lesz részed!

A következő részben étkezési és életmód tippekkel jövök a 40 felettiek számára.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr2815911958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása