Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

A mérleg hasznos segédeszköz - nem utált rém - tippek

2020. január 27. - Jólétcsokor

A mai részben jön a fogyni vágyók másik "réme", a mérleg - a helyes használatról lesz szó. Hogy a továbbiakban számodra is csak egy segédeszköz legyen minden előjel nélkül, vezesd be a következőket:

Lehetőleg mindig ugyanazt a mérleget használd, így elkerülöd az ebből fakadó különbségeket.
Időzítés: a nap azonos időszakban  - pl. mindig este, mérd magad, lehetőleg azonos időpontban és feltételekkel mérd magad. Pl. mikor hazaérsz a munkából, ideális lehet, mert távol vagy az ebédtől, ideális kb. 4 órát várnod a főétkezések és a jelentősebb folyadékfogyasztás után 2-t, hogy legyen ideje a szervezetednek feldolgozni.
Gyakoriság: nem kell minden nap mérned magad, ha az elején vagy, vagy épp stagnál a fogyás, feleslegesen frusztrálnád magad. Hetente bőven elég. Később, ha pontosan kíváncsi vagy a folyamatokra, az egyes ételek okozta változásokra, akkor a napi visszajelzésért hasznos segítség lehet.
Csajok, azokon a napokon kerüljetek a mérleget! Legalább az első napokban, mert akár 2-3 kiló ingadozást is tapasztalhattok a víz tartás miatt. Nem kell ezzel a megéléssel tetézni az amúgy is nyűgösebb időszakot, a víz távozik és visszaáll a súlyod.

Bizonyos ételek hatására jelentős súlynövekedést tapasztalhatsz:
- a jelentősebb mennyiségű cukrot, szénhidrátot tartalmazó ételek,
- a sós ételek után,
- a számodra nehezebben emészthető,
- az eleve nehezebben emésztődő ételek (amik összetettebbek, zöldséget/gyümölcsöt és szénhidrátot, cukrot, zsírt és fehérjét is tartalmaznak egyszerre).
Ez a legtöbb esetben nem hízást jelent, hanem a szervezeted több vizet tart vissza, ezért mutat többet a mérleg. Ha ilyen ételt ettél, készülj fel erre a hatásra, így nem ér meglepetés. 1-2 nap és visszaáll a súlyod.
Fontos megemlíteni, ha a szervezed vizet tart vissza, akkor ahelyett, hogy csökkentenéd a folyadékbevitelt, épp ellenkezőleg, igyál minél többet, ez megszabadít a felhalmozódott plusz víztől.

A mérleg, ha jól használod, jó visszajelzést ad a súlyodról, a folyamatokról. DE a megjelenő szám nem minden! Figyeld a többi változást is! 
Ne csak a kalóriákra, a súlyodra figyelj! Az, hogy hány kiló vagy,  mindössze egy szám. Ettől függetlenül lehetsz te teljesen egészséges, vagy súlyos beteg. Ehelyett figyelj arra, hogy milyen változásokon mész keresztül, hogy érzed magad, hogy alakul a hangulatod, az energiaszinted és arra hogy állnak rajtad a ruháid! Ezek sokkal jobban mutatják a változást, ami néha vitalitásod növekedésében és centikben mérhető, annak ellenére, hogy a mérleg nem mutat jelentősen kevesebbet.

Plusz 1 tipp:
Igyekezz a lehető legtöbb módon gyorsítani az anyagcseréd és az emésztési folyamatot.
Figyelj a táplálékok összetételére, fogyassz minél könnyebben emészthető ételeket.
Fűszerezz - előnyösen hat a chili, fahéj, gyömbér, köménymag, bors, petrezselyem, metélőhagyma, medvehagyma - többek között. A sót hagyd el, amúgy is rengeteg van a feldolgozott élelmiszerekben. Az ízesítést fűszerekkel, egészséges házi szószokkal, öntetekkel old meg.
Igyál több cukormentes folyadékot, ásványvizet, teát, napi 1 kávét.
Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt, növeld rostbevitelt.
Pihenj eleget, lazulj, meditálj, aludj, hogy legyen időd regenerálódni is.
Mozogj napi szinten, edz heti rendszerességgel.

A folytatásban egy extra tippel jövök, ami több életmódváltáskor felmerülő problémára is választ ad.

 

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr8615911964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása