Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Akcióterv a különféle összejövetelek traktáinak kivédésére 2. rész - Úszd meg jelentős plusz bevitel, túlevés nélkül az ünnepeket!

2020. február 02. - Jólétcsokor

Akcióterv a különféle összejövetelek traktáinak kivédésére 2. rész - Úszd meg hízás nélkül az ünnepeket!

A nagy, több napos ünnepekkor, a fontos családi alkalmakon általában több fogás készül és nagyobb mennyiség kerül a tányérokra. Hogy úszd meg ezeket a helyzeteteket jelentős súlygyarapodás nélkül? Készülj fel előre! A megelőző napokban válassz könnyebb ételeket, kisebb adagot, fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, igyál és mozogj többet. Így kalóriadeficittel vágsz neki és valószínű, hogy összességében jelentősebb plusz nélkül megúszod, ha tartod magad a következő tippekhez:

 

A bonyolultabb esetek

Vendégségben - Ha nem tudod milyen ételekre számíthatsz, készülj valamilyen egészséges hozzájárulással az alkalomra - így biztos lesz olyan fogás, amit be tudsz vállalni és kedvedre való. Lehet saláta, vagy egy egyszerű, egészséges fogás.
Válassz a fogásokból! Nem kell mindent végigkóstolnod, csak mert van az is, vagy a többiek ezt teszik, hisz így szokták - gondold ki melyik az, amit igazán szeretsz, abból egyél, mellé pedig válassz valamilyen salátát, könnyű levest. Azt, amit nem szeretsz, vagy most nem vonz, nyugodtan hagyd ki. Kis adaggal kezdj, hátha nem azt kapod, amire számítottál és inkább szedj újra, ha még ennél belőle!
Szedd magad! Ha nem így szoktátok, javasold, hogy mindenki szedjen magának - így elkerülheted, hogy egy óriási halom kerüljön a tányérodra, esetleg nem kívánt tartalommal, összeállításban, amit úgy érzed kénytelen vagy megfelelésből, udvariasságból elfogyasztani.   
Nem kell mindent megenni! Nem baj, ha marad belőle későbbre. Nem kell mindent megkóstolnod, amit lehet, vagy, amivel megkínáltak.
Sütihelyzet - egyet vegyél, ha ízlik, mielőtt a következőért nyúlnál, mérlegeld, hogy a második, harmadik darab tényleg annyit hozzáad az érzéshez? Ha úgy érzed, hogy igen, csak akkor edd meg azt is.

Csak azért nem egyél, mert van még! Ha jóllaktál, akkor hagyd meg. Figyeld a tested jelzéseit! Mit ennél igazán, mire vágysz? Ne edd végig automatikusan a fogássort. Ha jóllaktál, nyugodtan fejezd be, bármi is erről a többiek véleménye. Ha ízlett, dicsérd a készítőt, emeld ki mi volt különleges az elkészítésben, az ízben, amiért ízlett neked. Ez nálam bevált, mert 1-2 ismétlés után abbamaradt a kínálgatás, ha a "jóllakásod kifejezése" nem lenne elég. Ha közelebb álltok, megosztanád, akkor vállald fel, hogy terved van, szeretnél egészséges ételeket enni, hogy elérd célod, ezúttal is erre fogsz törekedni. Ennek ellenére nem biztos, hogy az elképzelésed mindenkinél kedvező fogadtatásra tálal, de nem is népszerűségi versenyen indulsz, hanem egészségesebb szeretnél lenni! Ne hagyd, hogy gátolni akarjanak abban, hogy elérd a vágyad, az elégedettséget okozó, egészséges, fitt állapotot! Az elhatározásod legyen erősebb, mint a megfelelés, az udvariasság. Akinek igazán fontos vagy, egy idő után úgyis támogatni fog, hogy elérd, amire vágysz!
Vállald be nyugodtan, hogy változtatni akarsz! Magadra, a célodra koncentrálj, számíts rá, hogy érvek, vélemények leszek, ha az egész család a szokásos szendvics-olaj-panír-magas cukorbevitel világában él és szokás mindent végigenni, mindent elfogyasztani, te pedig bátorkodsz szembe menni az eddigi szokással.

Ha közel állnak hozzád, fontosak neked, szeretnéd őket is rábírni a változtatásra az egészségük érdekében, megoldás, ha minden alkalommal készülsz valamilyen egészséges változattal és kóstolóval, hogy megtapasztalhassák, hogy ezek az ételek is finomak. Ezáltal valódi tapasztalaton alapuló véleményt is megfogalmazhassanak, ne csak hiedelmeiket ismételgessék.
A többi véleményt alkalmi ismerősöktől, messzi rokonoktól pedig nyugodtan ignorálhatod a magad érdekében.

Ne aggódj, ha ez egy eseti alaklom a hosszabb diétád alatt, egy étkezés nem fog elrontani semmit! Sőt még hasznodra is válhat, mert a szervezeted olyan tápanyagokhoz is hozzájut, amiket az egyébként a diétás, visszafogott időszakban abszolút nem fogyasztasz. Ez plusz töltést, lendületet ad a mozgáshoz, feltölt és akár ki is mozdíthat a stagnáló állapotból.
Figyelj, hogy ne menjenek át a több napos ünnepek több napos evészetbe. Karácsonykor, húsvétkor az előreláthatóan kiadósabb étkezésű napok közé tervezz be egy kompenzáló, könnyed, visszafogott bevitelű napot, ahol mozogsz is. Törekedj arra, hogy egy napra csak egy nagyobb étkezés essen, ha tudod befolyásolni ez inkább ebéd legyen, mint vacsora, mert utána van ideje a szervezetednek feldolgozni a tápanyagot, míg az esti étkezést többnyire már csak pihenő fázis követi. Ha meg tudod oldani, akkor erre a napra is ütemezz be valamilyen mozgást. Így biztosan lelkiismeretfurdalás nélkül vághatsz bele. Utána mihamarabb térj vissza a szokásos egészséges verziókra!

A vágyott alkat nem ezen az évi kb. 10 napon készül, hanem az év többi napján! Ha időközben mindig odafigyelsz az étrendedre, könnyű, egészséges ételeket eszel és rendszeresen mozogsz, akkor bűntudat nélkül megengedheted, hogy a kivételes alkalmakkor, fontos családi eseményeken megkóstolj más ételeket is. Ha ez csak eseti alaklom a hosszabb diétád alatt, egy nap nem fog elrontani semmit! Hasznodra is válhat, mivel szervezeted olyan tápanyagokhoz is hozzájut, amiket az egyébként nem fogyasztasz. Ez felpörget, lendületet ad a mozgáshoz, az energia feltöltés  kimozdíthat a stagnáló állapotból.

Használd a javasolt tippeket, hogy elkerüld a felesleges plusz kalóriákat és bűntudat nélküli élvezhesd az évest, kedvenceid ízeit. A folytatásban érvek jönnek a napi mérleghasználat mellett - kifejtem mikor lehet ez nagy segítség.

Sok sikert!

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr2715911978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása