Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Érvek a napi mérleghasználat mellett - azok az esetek, amikor valamiért stagnál a súlyod

2020. február 03. - Jólétcsokor

Érvek a napi mérleghasználat mellett - azok az esetek, amikor valamiért stagnál a súlyod

Egyik előző írásomban tanácsolom, hogy ha az elején vagy, akkor elegendő a heti egy mérés, hiszen a kezdeti időszakban könnyebben tudsz haladni, súlyt veszteni, mintha már hónapok óta az új étrend szerint eszel. Egyénenként változó, de valamennyi idő múlva, főleg, ha komoly célt tűztél ki, 20-30 kilós felesleg leadását, biztosan megtapasztalhatod, hogy lassul és megáll a folyamat.

Mi okozhatja ezt?
Ha a drasztikus csökkentést vezettél be, vagy ugyanannyi tápanyagbevitel mellett jelentősen megnöveled az mozgást, az edzések számát, a tested automatikusan tartalék üzemmódba kapcsol, mert  azt érzékeli, hogy a napi energiabevitel nem fedezi a szükségleted. Ilyenkor megoldás egy óvatos energiabevitel növelés napi szinten. 
Ha a megvonás eredményeként heti 0,3-0,6 kiló közti súlycsökkenéssel tervezel, ez kb. mínusz 10-20%-os energiabevitel csökkentés esetén megvalósítható. (Persze a kiinduló súly meghatározó.) Akkor a stagnálás azért következik be, mert tested megszokta az adott bevitel-aktivitás szintet, vagyis valamin változtatnod kell, hogy újra elmozduljon, ismét beinduljon a fogyás.
Azokban az esetekben, ha stagnálást tapasztalsz, hogy megfelelő változtatást tudj bevezetni, javaslom a napi mérlegelést.

Említettem és már ti is biztosan észrevettétek, hogy a súlyotok jelentősen ingadozhat naponta pl. bizonyos ételek, vagy a nők esetében a ciklus folyamán. Ez az ingadozás napi szinten egy 60-80 kilós testsúly esetén kb. 1-3kiló. Ha ennél nehezebb vagy, akkor még többet is.

Épp az ingadozás miatt, a heti 1 mérés becsaphat! Hiszen lehet, hogy azt hiszed, hogy nincs változás, ha a napi eredmény épp megegyezik. Tévúton jársz akkor is, ha az adott napi mért érték alacsonyabb - hiszen lehet, hogy ez a heti legkisebb érték, vagy ha azt feltételezd, hogy híztál is, mert épp azt a napot fogod ki, amikor a heti legtöbbet méred. Ezért javasolt az azonos időpontban, azonos feltételekkel mért napi súlyokat átlagolni és ezt hasonlítani az előző hasonlóan mért adathoz. Így a valós helyzetet látod, és ha szükséges, tudsz megfelelő változtatást bevezetni.

Ne tarts a napi mérlegeléstől, kezeld lazán, készülj fel lelkileg, hogy a súlyod rengeteg okból ingadozhat. Egy nagyobb mért eredményen nem kell elkeseredned! A mért átlag fog számítani csak abban, hogy reális képet kapj a változásról! Ne feledkezz meg a többi fontos változóról sem! Ha a súlyod stagnál, de a centi kevesebbet mutat, akkor fogytál és izmosodtál is! Mérd centivel is rendszeresen magad, hogy teljes legyen a kép és helyesen tudj dönteni a változtatásról! Figyeld hogy érzed magad, milyen az energiaszinted, hogy állnak a ruháid! Ha ezek a tényezők pozitívan változtak, viszont a mérleg nem mutat kevesebbet, megnyugodhatsz és csak folytasd tovább! 

Ha valóban stagnál a fogyás, változtass az edzésen, töreked nagyobb intenzitásra, adj más, új típusú terhelést a terhelést a testednek, mert a mostanihoz már hozzászokott. Változtathatsz az étkezésen is, vezess be csak salátás étkezést, kisebb adagot, egyél kevesebb gyümölcsöt, ez is időzítsd korábbra, este csak zöldségeket egyél. A javaslatokból alkalmazz egyet minden nap és figyeld miképp alakul a súlyod.

Mérj pontosan, több módon, hogy valós, teljes képet  kapj az eredményről és ha szükséges, megfelelő változtatást tudj bevezetni!

Érd el mihamarabb kitűzött célod! Sok sikert!

A következő téma a lapokban, netes forrásokban könnyen hozzáférhető diéták, fogyókúrák, illetve az, hogy mire számíthatsz, ha jelentős túlsúllyal belevágsz.

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr9415911980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása