Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Kifogások helyett cselekedj!

2020. február 11. - Jólétcsokor

Kifogások helyett cselekedj!

Okot mindig találhatsz, hogy valamit ne csinálj! Ha gyakran megesik veled, hogy valami külső okra, másokra hivatkozva, megmagyarázhatod magadnak, másoknak, hogy most épp miért nem lenne alkalmas, miért hagysz ki egy-egy alkalmat, ez neked szól!   

 

Az életmódváltással kapcsolatban pl. arra, hogy ne menj edzeni. Itt az időjárás, egész évben korlátlan lehetőséget biztosít számodra, hogy kifogást találj: az eső, szél, hideg, vizes út, túl meleg, párás, vagy bármilyen -  a lényeg, hogy semmiképpen nem megfelelő. 
Viszont érdemes ezt a megközelítést eleve kizárod! Tudd: Valami mindig van! Kifogást bármikor találhatsz, bármi egyéb szolgálhat ürügyül! Ha döntöttél, vedd komolyan annyira magad, hogy tegyél is érte! Ne húzd-halaszd. Ha nincs is éppen kedvedre, mozdulj, meg tedd meg ezt magadért, menj el. Hátha közben kedvet kapsz, tegyél minden nap a célodért! Az ilyen napokon nem kell feltétlenül teljes erőbedobással edzened, bár veled is megeshet  hogy ennek ellenére  azt tapasztalod  hogy nagyon jól megy! Ha arra érzel inkább kedvet, kipróbálhatsz mást is a változatosság kedvéért. De mindenképp foglalkozz a dologgal, ahelyett hogy elpasszolnád, mert, ha sokszor teszel így, rendszeresen kihagysz, nem haladsz, sőt visszafelé mész, kidobod az addigi munkád, a befektetett időd, energiád! Végül esetleg feladod, mert nem kaptad azt, amit vártál. A kudarc rosszat tesz az önértékelésed, önbizalmadnak neki is!

Vannak valóban elfogadható esetek:
Ha beteg vagy - olyan helyzet, ami tényleg komoly! Amennyiben arról van csak szó, hogy épp fáj kicsit a fejed, akkor kezeld a problémát és hajrá! Ha lázas vagy, levert, emésztési gondjaid vannak, folyik az orrod és legszívesebben csak feküdnél, annyira nincs energiád, akkor semmiképp ne menj! Gyógyulj meg és ha visszatért az energiád, akkor kezd újra, finoman, ne terheld túl magad! Közben figyeld a tested jelzéseit, tarts pihenőt, csökkentsd az intenzitást!
Ha sérült vagy - itt is kérdés, hogy mi a gond, milyen jellegű a probléma? Ha pl. a kezed húzódott meg, futni és számos egyebet még tudsz! Válassz olyan mozgásformát, ahol nem terheled az adott testrészt és folytasd, ahelyett, hogy teljesen leállnál, addig míg újra tünetmentes leszel! Ne baj, ha addig mást csinálsz! Próbálj ki más edzésformát, sok esetben a sérülésed helyétől, mértékétől függően, válasz lehet az úszás, a nyújtás, futás, de akár a súlyzós, vagy erősítő edzés! Beválhat - amennyiben apróbb a probléma, folytasd, de csökkentsd az intenzitást! Pl. ha összeszedtél egy durva kék foltot, fáj a lábad, de mozogni tudsz, az ízületeid nem fájnák és egyébként tekerni szoktál, akkor folytathatod, ha nem fáj jobban, attól, hogy tekersz. Sőt, ha kicsit érzed, megoldás lehet, hogy tehermentesíted a lábad, intenzívebben használod másikat! Légy kreatív, ha egyébként energikus vagy és van kedved, akkor menj! 
Ha a problémád személyes, érzelmileg nagyon leterhel vagy, képtelen vagy másra figyelni és emiatt nem mennél - lehet hasznos, ha mégis megpróbálod, mert a mozgás eltereli a figyelmed, kiszakít a dologból egy kis időre, tehermentesít és megkönnyebbülsz. Próbáld ki, tedd félre kicsit a gondokat, figyelj a légzésedre, a testedre, amikor elkezdesz mozogni. Ha visszatelődnek a gondolataid, kezdd mondjuk számolni a mozgásod ritmusára, ha vezetett edzésen vagy, a zenére, vagy a vezető hangjára. Add ki a feszültséget, növeld az intenzitást. Arra viszont figyelj, hogyha továbbra is dekoncentrált vagy, nem tudsz jelen lenni, akkor hagyd abba, nehogy megsérülj!

Ne hagyj ki alkalmat! Cselekedj, ne menj szembe céloddal, folytasd! Ha egyébként van kedved, találd ki mit tudsz csinálni, hogy tudsz mozogni fájdalom nélkül! Viszont - nem kell durva dolgot bevállalni, hogy fokozd a problémát! Figyelj fokozottan tested jelzéseire, ne ess túlzásba! Ezek olyan napok, ahol ne várj magadtól csúcsteljesítményt! Vedd lazára, légy óvatos és különösen körültekintő, ha nem egyedül edzel.

Gondolj a célodra, motiváld magad azzal, hogy mit fogsz érezni, ha végre eléred, amit szeretnél, milyen élmény lesz, hogy elismerően reagálnak új alakodra a környezetedben, milyen élmény számodra, hogy fitt és energikus vagy! A következő részben folytatódik az életmódváltás - hiedelmek és tévhitek sorozat, most az egészséges és egészségtelen ételekről lesz szó.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr6715911996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása