Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Életmódváltás – tévhitek és hiedelmek felszámolása sorozat - egészséges, egészségtélen ételek

2020. február 12. - Jólétcsokor

Életmódváltás – tévhitek és hiedelmek felszámolása sorozat - egészséges, egészségtélen ételek


A köztudatban számos félreértés kering ezzel kapcsolatban, jöjjenek a legelterjedtebbek:

Ha egészséges ételt eszel, fogysz, ha egészségtelent, akkor hízni fogsz.
Egészségesek mi vagyunk, vagy lehetünk! Lehet egészséges, normális az étkezéshez, az ételhez kapcsolódó hozzáállásunk - rendszeres, változatos étkezések, amik kielégítik energiaszükségletünket és bűntudat nélkül fogyasztjuk őket, mert nem szélsőségesek, vagy túlzóan megválasztottak. Illetve lehetnek egészségtelenek az étkezési szokásaink - egysíkú, hiánybetegségekhez vezető, éhezés-falásrohamokkal tarkított, bűntudatot, hízást okozóan nagy, energiaigényünket rendszeresen meghaladó, rendszertelen.

Az ételek táplálóak - az arányok, összetétel, gyakoriság, a bevitt mennyiség fontos, ez a meghatározó! A rendszeres, változatos, napi energia igényünknek megfelelő étkezés során hozzájuthat a szervezetünk a legtöbb szükséges tápanyaghoz. Nincs egészségtelen, rossz étel, csak szélsőséges, rosszul megválasztott mennyiség, nem előnyös kombináció!

A "fogyasztó ételek" a másik kedvelten hangoztatott szófordulat, ami szintén téves megközelítés, mert minden elfogyasztott étellel energiát viszel a szervezetedbe, maximum a feldolgozás, emésztés során elhasznált energia haladja meg a bevitelt, vagy mivel, például a zöldségek, alacsony energiatartalmuk mellett jól telítenek, így, ha ezeket fogyasztod először, kevesebb "hely" marad az energiadúsabb összetevőknek.
Fogyni pedig akkor fogsz, hogyha az energiaszükségletednél rendszeresen kevesebbet viszel be - ez rövid távon megvalósítható úgy, hogy egész nap csak alacsony kalóriatartalmú zöldségeket egszel kizárólag, de úgy is, hogy változatosan táplálkozol, szélsőségek nélkül, egészséges zsírokat, fehérjéket, rostokat és minimális szénhidrátot viszel be, de ez szintén nem haladja meg a napi energiaigényedet, vagy ha a nap során több energiát használsz fel mint, amit bevittél.
Nincs problémás étel, hacsak nem vagy rá allergiás bizonyítottan.
Próbálkozz: próbálj más receptet, változtass az összetételén, kísérletezz új ízesítéssel, fogyaszd más időpontban. Természetesen beszélhetünk személyes kedvencekről, preferenciákról, ha eddig kizárólag ezeknek megfelelő tapasztalataid születtek egy étellel kapcsolatban.
Sőt azt gondolom, hogyha valaki kiegyensúlyozottan és egészségesen akar táplálkozni, akkor nem megoldás bizonyos ételek, a kedvenceid totális megvonása! Ha úgy tervezed az étrended, igenis beleférhet alkalmanként egy-egy sütizés, fagyizás, pizzázás, de a csoki is, vagy bármi " egészségtelennek" titulált dolog, ha egyébként 80-90%ban normálisan, változatosan, megfelelő mennyiségben, összetételben étkezel! Ez a flexibilis diéta lényege. Ez előnyös számodra, mert ha tervezel, az életmódváltás nem lesz lemondás, igenis lehet finom ételeket enni ilyenkor is - csak a mennyiség, az arányok lényegesek. De nem kell súlyosan korlátoznod magad, teljesen elzárkózni bizonyos ételek fogyasztásától - alkalmanként eheted kedvenceid, csak tervezd be előre, kompenzáld. Így jóval könnyebben kitartasz, maradsz motivált, mert nem kell mindenről lemondanod.

A folytatásban: hogy fogyj, ha a felesleg a fenekeden, a csípődön és a combokon rakódott le.

 

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr8215911998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása