Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Mi is az a szénhidrát, amit el kéne kerülni a fogyáshoz?

2020. február 19. - Jólétcsokor

Mi is az a szénhidrát, amit el kéne kerülni a fogyáshoz?

Számtalan helyzet felmerült, ahol azt tapasztaltam, hogy sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy mit kéne  pontosan elhagyni a menüből, mert nincs tisztában azzal, mi számít fehérjének, zsírnak, vagy szénhidrátnak. Nekik nem mindig sikerül igazán jól összeállítani a menüt, azt hiszik, már jó úton járnak, de nem érkezik a várt eredmény.

Egy kis segítség, hogy könnyebb legyen eligazodni, jöjjön pár példa irányadónak:

Fogyaszthatod:
Fehérjék - csirke, pulyka hús, marha, disznó, bárány hús, máj, tojás, halfélék, tenger gyümölcsei, sajt, túró, joghurt, kefir, a tejszín - utóbbit kezdetben csak mértékkel. A fogyás kezdeti szakaszában inkább zsírszegény verziókat válassz.
A zöldségekből jó választás: az összes salátaféle, uborka, paradicsom,  paprika, karfiol, cukkini, tökfélék, padlizsán, káposzta, brokkoli, retek, répa, hagymafélék, zeller, ha szereted a gomba. Savanyított verziók  minden mennyiségben. Ha szereted bab, borsó, zöldbab, spenót, sóska. Alkalmanként a krumpli is, de nem olajban sütve, csak főtt, párolt verzióban, kihűltbe, később melegítve, így alacsonyabb lesz az egyébként magas keményítő tartalom.
A gyümölcsükből: az összes citrusféle, alma, meggy, őszibarack, eper, málna, minden erdei gyümölcs, ribizli, áfonya.
Hasznos zsírforrások az összes magféle, a fehérjékben található zsír, halolaj - viszont kerüld az olaj minden egyéb változatát, ha mindenképp kell, inkább válassz vajat, zsírt.
A panírozott, olajban sült és bőr alatt zsemle, rizs, ehhez hasonló egyébbel töltött húsokat kerüld, mert az olaj terheli a májat, lassítja az emésztést. Inkább párolj, grillezz, süsd egytálételként
Fűszerezz! Itt nem sóra gondolok! Jöhet az összes borsféle, csípős, chilis fűszerek, ha kedveled, minden friss és zacskós zöldfűszer, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, ánizs, mustármag, lepkeszegmag.
A sót kerüld, mert pl. a sajtok, sonkák eleve rengeteget tartalmaznak, ez bőven fedezi a napi szükségletet. A só növeli a víztartást, ha vizesebb vagy a súlyod is több és a formád sem olyan.
Italokból ásványvíz, tea, kávé, minden házilag, cukor nélkül eltett befőttek levei, tej. Ha ragaszkodsz szénsavas kedvencedhez, válassz zéró változatot.

Tiltólistás ételek:
Kerülendő viszont a cukor, barna cukor, méz - helyettük használj édesítőt. 
Az édességek, torták, sütik, még a nagyon édes gyümölcsök is este, ilyen  a banán, szőlő - ezeket reggel fogyaszd, vagy kezdetben hagyd is el. Óvatosan az aszaltakkal is - sokat meg lehet enni belőlük, viszont nagyon energiadúsak, kezdetben inkább ne, később mértékkel fogyaszd.
Az összes pék áru - ide értem a magos, barna egészségesebbnek titulált  változatokat, mindent, ami fehér lisztet, glutént tartalmaz, az összes ételt, ami gabonát, lisztet, glutént tartalmaz - tészta, leveles tészta, pizza tészta, lepények.
Italokból a cukros gyümölcslevek, az alkohol, ha lehet, az összes szénsavas ital - kivétel lehet az említett zéró változat, vagy az ásványvíz, ha semmiképp nem tudsz megválni tőle - mert italokból a vérbe kerülő szénsav, ha ilyen italokat iszol nagyobb mennyiségben, okozhat fejfájást. Az alkohol hatása azért nem előnyös, mert befolyásolja az utóhatás közérzeted, az aktivitási szinted, azt, hogy mennyire tudsz hatékony lenni másnap, edzés teljesítményedre is hat. Ha mindenképp innál, inkább bort, száraz pezsgőt válassz, ne az édes, cukros koktélokat, mert ezeket, a többféle összetevő miatt, ráadásul a máj nehezebben is bontja le.

Persze minden ételből készíthető egészséges verzió! Pl. a cukrot tartalmazó fagyit kerüld, de natúr joghurtból, cukrozatlan gyümölccsel, vagy tej, víz és cukrozatlan gyümölcs kombinációjával készíthetsz egészséges verziót fogyaszthatod. Ezek az újragondolt, a fenti lista elemeiből elemeiből egyénileg összeállított ételek, melyek nem tartalmaznak semmit a kerülendő listáról, kivételt képeznek.
Alkosd meg saját receptjeid, menüd! Kísérletezz, hogy új kedvenceket fedezz fel. Nézegess reform és egészséges recepteket, ezeket tekintsd ötletadónak és nyugodtan hagyd ki, vagy helyettesítsd a tiltólistás elemeket valami olyannal, amit nyugodtan ehetsz. Így a diéta nem lesz lemondás, hanem élvezhető és finom számodra, de egészséges ételeket eszel és ilyen módon kialakítasz egy hosszútávon fenntartható életmódot, ahol bátran, bűntudat nélkül eheted kedvenceid.

A következő részben egy hét múlva tanácsok jönnek, hogy tudsz jobb feltételeket teremtetni a pihenéshez és módszerék, hogy hamarabb elaludj, kipihentebben ébredj. Ha sokszor érzed magad fáradtnak, akkor neked szól.

 

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4915912012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása