Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

A tavasz kezdete tökéletes alkalom az életmódváltásra!

2020. március 10. - Jólétcsokor

A március, a tavasz kezdete tökéletes alkalom az életmódváltásra! Ez a megújulás, a felfrissülés időszaka.
Váltani szeretnél? Vagy már egy ideje bevezetted az egészséges étkezéseket, elkezdted az edzést, de nem érkeznek a várt eredmények? Tedd rendbe az alapokat!

Itt a jó idő, süt a nap - jó kimozdulni kicsit, tökéletes bármilyen szabadtéri programhoz, mozgáshoz! A szervezetünk sem igényli már annyira az energiadúsabb táplálékot, jönnek a tavaszi friss zöldségek, ami remek alkalom, hogy mozogni kezdj és könnyebb ételekre válts!
Tervezd újra az étrended a következő tippek alapján! Ha egy ideje már mozogsz, de nem érkeztek a várt eredmények, akkor is segítségedre lesz a következő rész.

Légy objektív! Szerezz információt gyűjts adatokat.
Mennyi energiát viszel be és mennyire van szükséged valójában? Sokszor az apróságok kimaradnak, ami jelentősen torzítja a végeredményt.
Vezess étkezési naplót! Jegyezd fel, hogy mit és milyen mennyiségben fogyasztottál. Ide kerüljön be minden apróság, (a plusz cukor a kávédban, a saláta öntet, vagy bármi egyéb).
Ha nincs kedved kézzel írogatni, akkor manapság rengeteg különféle applikáció lesz a segítségedre, hogy feljegyezd, amit fogyasztottál, vagy emlékeztessen napközben, hogy igyál. Nem fogsz teljesen pontos értéket kapni, de arra jó, hogy nagyjából lásd, hogy mennyit fogyasztottál. Egy okosóra segítségedre lehet abban is, hogy részletes információt kaphass aktivitásodról, alvásminőségedről.

Gondold újra a következőket:
Biztosan tisztában vagy a különféle ételek energia tartalmával? Szoktál figyelni az összetételre, ha kész ételt veszel, eszel?
Mennyit pihensz? Hogy alszol?
Milyen a légzésed? Gyakran kapkodod a levegőt, csak felületesen veszed a levegőt?
Mennyi folyadékot fogyasztasz naponta?
Ha már mozogsz, tisztában vagy a felhasznált energiamennyiséggel? Vagy esetleg ott rontod el, hogy az intenzív edzés után túleszed magad?
Hogy érzed magad napközben? Mennyire vagy stresszes, feszült?
Ezek ugyanis mind hatnak rád, energiaháztartásorda. Befolyásolják mennyire vagy fitt és aktív, milyen az emésztésed, hogy alakul hormonháztartásod.

Pihenj eleget, aludd ki magad. Súlytól, aktivitástól függően változik a folyadékszükségletünk - igyál eleget!
Törekedj arra hogy lélegezz mélyeket, mert amikor csak felületesen kapkodod a levegőt, a folyamataid kevésbé hatékonyan mennek végbe - a mély légzés segíti a keringésed, az anyagcseréd is jobban működjön, amellett, hogy csökkenti stressz szinted. Vezesd be a lazítást, koncentrálj a légzésedre.

Ezt az időszakot az rengeteg kultúra tartja a böjt, a testi megtisztulás és azonosítják a fizikai nagytakarítás időszakával is. Ezt a takarítást érdemes elvégezni mentális szinten is!

Számold fel régi hiedelmeid és légy bátor, vágj bele! Mindegy, hogy eddig mit tapasztaltál, itt a lehetőség, hogy máshogy csináld. Ne ijedt meg, hogy a terved nagy falat. Kell is, hogy meghatározó, jelentős legyen, különben nem vágynál rá! Az is mindegy, hogy mások körülötted mit értek el, hogy eddig sikeresebbnek bizonyultak. Ez épp lehetőség, hogy tanulj a módszereikből, hibáikból, vagy hogy együtt fejlődjetek. Mások, a környezeted véleménye, beleegyező egyetértése sem szükséges! Ha neked fontos ez a cél, nyugodtan vágj bele, ne kell, hogy részletesén magyarázd, értsék, hogy egyetértsenek vele, engedélyezzék. Ha a te boldogságod, egészséged szolgálja, tegyél érte!

Ne félj belevágni, változtatni, később hálás leszel magadnak! Oszd meg azokkal, akik támogatnák, vagy tudod, hogy hasonló a céljuk! Sosem késő elkezdeni! Ragadd meg az alkalmat!

Sok sikert!

 

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3615912020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása