Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

A vélt tudás fertőzőbb, mint a vírusok!

2020. március 16. - Jólétcsokor

Talán megfigyelted már életedben, hogy a hiedelmek, a feltételezett tudás, a vélt értés egy adott téma, helyzet kapcsán már számos konfliktus, nehézség, kudarc forrása volt és utólag igazolódott be, hogy hibás döntést eredményezett. Ha az életünkről, nyugalmunkról, biztonságunkról van szó, szerintem nem lehetünk felületesek, felszínesek, figyelmetlenek!

 

Manapság a legtöbb téma, információs forrás a koronavírussal  kapcsolatos. Viszont sokan tényleges átgondolás, logikus vizsgálat és elemzés nélkül osztanak meg, adnak tovább mindenféle dolgot. Úgy, hogy ezeket már tényként kezelik, anélkül, hogy mérlegelnék van-e egyáltalán bármilyen valóságalapja annak, amit hallottak. A hit, hogy tudjuk, értjük is mi történik körülöttünk, mert annyira határozottan állítják ezt a források és hát úgyis igaz, amit mások mondanak, vagy az, ha valamit olvasunk, vagy a tévében hallunk.
Mi az eredmény?  Káosz, pánik, félelem a terjedő félinformációkból fakadó félreértések, elhamarkodott, rossz döntések.


Kezdetnek nyugodj meg, hogy jó döntéseket tudj hozni a fontos témákban. Gondolkodj, légy logikus, megfontolt!
Ne adj tovább minden pletykát átgondolás, utánajárás nélkül, csak arra alapozva, hogy biztos igaz.
Figyelj oda olyan apróságokra, hogy milyen forrásból származik az információ, amit éppen hallasz, olvasol. Keress hiteles forrásokat és ne hagyatkozz felszínes híresztelésekre. Ellenőrizd az információ igazság, valóság tartalmát.

Nem kell felesleges kiadásokba verned magad, megvenni olyasmit, amire semmi szükséged, mert amúgy sem használod! Viszont készíts listát arról, ami tényleg kell, mert amúgy is fogyóban van, vagy szükséged lehet rá, akkor is, ha ellátási nehézségék adódnának.
Haladj tematikusan, gyűjtsd össze listákra az élelmiszereket, a háztartási és tisztító szereket, kellékeket, gyógyszereket és vitaminokat, amikből eleve kevés van, vagy nincs elegendő, ha esetleg néhány hétig akadozik a beszerzés valami miatt. Ne felejtsd az ásványvizet, ha iszol tejet, kávét, teát. 
Maradj nyugodt, gondold végig mi kell, mi hiányozna, így elkerülöd az esetleges hiányból fakadó kellemetlenségét, de a szükségtelen költekezését is.

Figyelj oda az alapvető higiéniára, moss kezet, arcot ha hazaérsz, egyébként rendszeresen, vagy szükség szerint, ha úgy adódik.
Hazaérkezéskor válts ruhát, ha teheted, akár zuhanyozz is le. Fertőtleníts rendszeresen - mobil, vezetékes telefon, billentyűzet, kapcsolók, távirányítók, ajtók, kilincsek, fogantyúk - különös figyelemmel, ha ezeket beteg is használj.
Ha rosszul érzed magad, netán beteg vagy, maradj otthon.
Étkezz egészségesen, kiegyensúlyozottan, fogyassz elegendő folyadékot, zöldségét, gyümölcsöt, fehérjét és vitaminokat.

Igyekezz egyensúlyt tálalni! Keresd a középutat a "nem foglalkozom vele, rám úgyse hat" és a teljes elzárkózásig terjedő rettegés közt. 

Végezd szokásos feladataid, akkor is, ha a körülmények és a feltételek jelenleg folyamatosan változnak. Figyelj és alkalmazkodj a változásokhoz, de ne hagyd abba tevékenységeid, amíg azokat a helyzet nem korlátozza.
Viszont kerülj minden felesleges kockázatot jelentő tevékenységet! Kerüld a betegeket, a tömeget, mellőzd az utazást. Minimalizáld a sok embert vonzó helyek látogatását, főleg szükségtelenül, igyekezz kerülni a tumultust, a csúcsidőket. Szorítsd a szükségesre az időt, amit ott kényszerülsz tölteni. Ha nem szükséges külső segítség, old meg egyedül a bevásárlást, most ne legyen ez a családi program.

Viszont, ha nem is személyesen, de valamilyen módon tartsd a kapcsolatot szeretteiddel, támogassátok, segítsétek egymást. Mozogj, ha teheted kint, a napsütéses jó időben, kirándulj, vagy pihenj, meditálj, szórakozz! Vezesd le a stressz, hogy helyesen tudj döngeni! Gondold ki mivel, hogyan fogod tölteni az időt, ha karanténra kerül sor és esetleg hetekig korlátozzák a mozgásod. Legyen terved arra az esetre is, ha a vágyott optimista forgatókönyv, hogy a vírus terjedése gyorsan megfékezhető lesz, valamiért mégsem valósul meg.

Személyiségünk, viselkedésünk, döntéseink nagyban meghatározzák mennyire leszünk hatékonyak, sikeresek egy új helyzetben és el tudjuk-e, el fogjuk-e érni célunkat.

Kövesd az eseményeket, maradj naprakész! Vigyázz magadra, szeretteidre és maradjatok egészségesek!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr8215912024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása