Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

A siker és a hormonok kapcsolata - hogyan válhatsz sikeressé?

2020. március 27. - Jólétcsokor

A siker és a hormonok kapcsolata - avagy hogyan válhatsz halogató, új dolgokba kezdeni nem merő emberből sikeres, motivált személyiséggé?

A rövid válasz: törd meg a mintákat!
De nézzük részletesen, hogy tudod ezt megvalósítani:
A siker összetevő elemei az intelligencia, a körülmények, a környezet 
- ami segít, támogat téged; a technikák - amikkel eléred a célt, tanulás, fejlesztő módszerek és a motiváció - részei a cél és az élmények, amik később inspirálnak.
Agyunk igyekszik megóvni minket a veszélyes - eddigi tapasztalatainktól eltérő
- ismeretlen dolgoktól, helyzetektől,vagyis minden kihívástól, amivel az előzőekben még nem találkoztunk, vagy negatív tapasztalatunk van. Ezért várunk, halogatunk, nem kezdünk neki egy feladatnak valamilyen megmagyarázhatatlan okból. Valójában a háttérben tapasztalataink, előző mintáink állnak és az agy elsődleges szerepe: az életfenntartás, a biztonság megvalósítása.

Hogyan oldjuk meg ezt a problémát? Fel kell idézni az olyan helyzeteket, amikor a para és a félelem ellenére mégis belevágtál és sikert értél el. (Ilyen példa lehet, ha mégis odamentél valakihez és sikerült beszélgetnetek, megbeszéltek egy randit. Vagy bármi egyéb, ami ijedtség mellett vonzott is, belevágtál és sikerült.)

Az első lépés: felismerni, hogy létezik probléma.
Ki kell alakítani a célt, részekre bontani, kidolgozni az elérési utat, ahogy meg tudjuk valósítani - vagyis tudatosan kell egy új mintát létrehoznunk, ami felülírja a régit. Ha figyelünk arra, hogy ezt az új mintát ismételjük, akkor idővel egy új szokást hozzunk létre, ha törekszünk arra, hogy rendszeresen ezen minta szerint cselekedjünk, akkor egy idő után már nem fogunk félni belevágni az új dolgokba. Ez az új minta lesz sikerünk kulcsa! A siker örömérzést okoz, endorfin szabadul fel, a másik termelődő hormon az oxitocin - ezt a motivál, pörget, amikor azt érezzük, hogy szerelmesek vagyunk és átéljük a kapcsolódás élményét. Ez a két hormon csúcsélményt idéz elő testünkben.

De valódi külső élmények nélkül hogyan tudjuk létrehozni mindezt a csúcsélményt magunk belül? A megoldás a testi figyelem. Most a mentális élményt külső hatás nélkül hozzuk létre - kezdetben az örömérzést okozó érzést, vagy állapotot kell keresnünk. Ez a közérzet javítással, pihenéssel valósítható meg. Ha sikerül elérned ezt az ellazult, könnyed, mosolygós állapotot, töltsd be vele tudatod - ezáltal eléred a saját belső erőforrásaidat. Ha rendszeresen felidézed ezt a pozitív emléket, ezt a töltöttséget, akkor idővel könnyebben tudod ezt a pozitív élményt felidézve elérni saját erőforrásaidat. Így teszed lelkessé, motiválttá, kellően kíváncsi felfedővé önmagad. Fejleszd ezt az új szokást, a gyakorlás fokozatosan elfelejteti, ha képződnek negatív minták előzőleg. A régi rossz megélések, kritikák miatt nem haladtál az új célok irányába, nem mozdultál, pedig belül valahol mindig kíváncsi vagy, mert szereted a felfedezés élményét, a sikert. 

Fogadd el magad! A mai virágra jellemző a "hasznos = szerethető", ezért igyekszel ennek, másoknak megfelelve élni. Ezt tudatosan kell felülírnod és elfogadni magad, gyengeségeid, hiányosságaid, az eseteket, hogy te is lehetsz fáradt, kimerült és nem tudod teljesíteni feladataid, céljaid, ha nem töltődsz fel. Lepusztultan cselekvésképtelenek vagyunk. Ha érzelmi mélyponton vagy, ki kell ebből hozni magad! Pl. azzal, hogy pihensz, vagy valami olyannal kezdesz foglalkozni, ami teljesen kikapcsol és elfelejteti azt a problémát, eseményt, ami előidézte ezt a megélést. Ha elfogadod ezt az állapotot, nem harcolsz a létezése ellen is és magadra figyelsz, pihensz, akkor könnyebben hozzáférsz újra belső erőforrásodhoz, a motiváló energiához és újra tettre kész és energikus leszel. Vagyis önmagában nem elegendő, ha csak megfelelésből céltudatosan hozol döntéseket, hanem szükséged van arra, hogy pihenj és feltöltődj. Azért, hogy hosszútávon is elérd ezt a belső energiát és létre tudd hozni azt a csúcsélmény, ami visz előre és motivál, hogy elérd új célodat. Ezért figyelj az egyensúlyra és törekedj, hogy ezt testi, mentális, pszichés és hormonális szinten egyaránt létrehozd.

Ezt követve, új mintákat létrehozva te is hozzá tudsz lenni hozzáférni ahhoz a belső erőforráshoz, amihez a sikeres emberek ösztönösen, tudatos, szándék nélkül hozzáférnek. Hangold tudatosan sikerre magad te is! Hiszen felfedező vagy - gondolj csak gyerekkori kíváncsi, lelkes, nyitott, fáradhatatlan és pozitív önmagadra. Sok sikert céljaink megvalósításához! Kapcsolódó blog bejegyzésem a hormonokról: LINK.

 

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3215912028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása