Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Most válts!

2020. április 01. - Jólétcsokor

 

Ez az időszak kedvez az életmódváltásnak!

 

Ha eddig nem mozogtál és az étkezésre sem igazán figyeltél oda, akkor most mindképp érdemes elkezdened. Az időhiány is jóval kevésbé lehet kifogás. Ha pedig már javában benne vagy, akkor újratervezheted az étkezés-mozgás megközelítésed! Az "idei tavasz különleges vívmányai" többek közt, hogy érdemes bevezetned a lisztet-cukrot "fogyasztási" céllal, mert akár "ezekből is építhetsz izmot", súlyzóként használva ezeket! Kiváló, ha nincs súlyzókészleted, azonnal bevetheted, ezzel a felhasználással az étkezés is egészségesebb! Bár nyilvánvalóan a jelenlegi helyzetben csökken a napi fizikai aktivitás, mozgás, törekedj arra, hogy valamilyen formában vezesd be a mozgást, vagy őrizd meg újratervezve a sportot és igyekezz aktív maradni. Amellett, hogy marad elég időd a pihenésre, feltöltődésre az otthoni munka mellett, kiegyensúlyozottabbá teheted napjaid, ha mozogsz, töltődsz, tanulsz, meditálsz is. Ne csak az evés legyen az időtöltés, mert a több kalória-kevesebb aktivitás rossz páros hosszútávon, hacsak nem tartozol a kevés kivételbe, aki épp hízni akar.

Ha eddig nem foglalkoztál az egészséges életmóddal, rendszeres mozgással, nyert ügyed van, mert bármit csinálsz, ha elkezded fokozatosan bevezetni mindkettőt. Most ráadásul rengeteg videót, anyagot találsz erről mozgás és étkezés témában is. Ha körülnézel a receptek közt, kísérletezel, vagy megreformálod a régi kedvenceket, egészséges, magad készítette ételeket fogyasztasz a feldolgozott készételek helyett, akkor fogyni fogsz! Ezáltal ellenállóbb, immunisabb is leszel.

(Korábbi bejegyzéseimben rengeteg segítő tippet tálalsz.)

Ha már rendszeresen sportolsz, akár egyénileg, akár teremben, tetted, akkor fontos, hogy most se hagyd abba! Fitt, aktív állapotod megőrzése különösen fontos, mert immunitásod kulcsa is részben ebben van - hiszen a rendszeres mozgás, az egészséges ételek hozzájárulnak ellenállóképességedhez. Viszont, ha leállsz, pár hét elteltével már érezheted, hogy kevésbé vagy friss, immunitásod is csökkenni kezd.

Tehát újra kell tervezned a mozgást, edzést - nyilván ez nem lesz ugyanolyan, de valamilyen formában mindenképp megoldható, hogy a napjaid része maradjon továbbra is.

Ha vannak erősítő felszereléseid, súlyzók, gumikötél - akár csak pár darab, akkor még könnyebb dolgod lesz. Amennyiben nincs és nincs is lehetőséged beszerezni, akkor is rengeteg alternatív megoldás áll rendelkezésedre - keress videókat, légy ötletes és kreatív, bármit használhatsz! Olyan területen is fejlődhetsz most, ahogy eddig nem is terhelted magad, ami hosszútávon is előnyödre válik. Ha erősítettél, akkor most máshogy terhelheted izomzatod. Keress új gyakorlatokat, kísérletezz, kombinálj. Így változatos gyakorlatokat végezhetsz, új tapasztalatokat szerzel. Végezz kardió jellegű és erősítő gyakorlatokat is. Akár súlyzóval vagy saját testsúlyod használva. Ha az edzettségi szinted úgy kívánja, egyszerűsíts, könnyítsd a gyakorlatot, lassítsd az ütemet.

Gondolj arra is, hogy nemcsak a tested van, nemcsak az vagy! Ne kizárólag arra figyelj, hogy akarsz kinézni, vagy hány kiló vagy, hiszen ennél sokkal fontosabb, hogy egészséges légy testileg és mentálisan is! Ráadásul ahogy idősödsz, utóbbi kettő sokkal fontosabb lesz számodra - vagyis nem követhetsz egy diétát úgy, mint egy beprogramozott robot, mert kárt tesz a lelkedben, amellett, hogy a szélsőséges étrend, a súlyos megvonások hiánybetegséghez vezetnek.

Idősebb korban változnak a célok, motivációk egyaránt, kevésbé lesz szempont az óriási bicepsz, vagy a kockás hasizom - inkább fog számítani beteg vagy-e, szükséged lesz-e gyógyszerekre, vagy mennyire vagy fitt, mozgásképes és milyen az emésztésed.

Ami szintén fontos, bánj jól a testeddel! Ha utálod, nem szereted, ahogy kinézel, ezért sanyargatod, negatív gondolatokat fogalmazol meg, gondolj arra, hogy te, a szokásaid tették ilyenné! Ennek ellenére a tested nem utál téged, nem mondja, hogy "Eddig szeméttel etettél, folyton belém zabáltál, most meg nem adsz enni? Akkor nesze, most nem emésztek, nem tarom fent tovább a keringésed, mert én is utállak!" Hanem bármit tettél, igyekezett szolgálni téged, megoldani, a feladatot, ami éle állítottad, legyen szó kialvatlanságról, egy nagyobb piálásról, vagy egy szénhidrátban gazdag, zsíros ebéd után elfogyasztott sütikupacról, vagy csak az érzelmi mélyponton bekövetkezett túlevésről, vagy a stresszes, pihenésmentes hetek hátasairól.

Szolgált és szolgál téged! Légy hálás neki, bánj vele jól! Add meg neki, ami szükséges, az egészséges, minőségi tápanyagokat, folyadékot és megfelelő mennyiségű pihenést, vitaminokat.

Kiegyensúlyozottabbá válsz, ha nem csak a mozgással, étrenddel foglalkozol, hanem figyelni kezdesz arra, hogy kipihend magad, feltöltődj. Ha épp nem dolgozol, akkor is maradj aktív mentálisan, tanulj, fejleszd magad. Ismerkedj meg a meditációval, jógával, tai chivel.

A felfedezés, az új tapasztalatok lefoglalnak, elterelik gondolataid. Mindenképp őrizd meg a jókedved, keresd a pozitívumokat. A felfedezés rengeteg élményt rejt - vágj bele!

 

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr315912030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása