Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Figyelj a jelekre  - milyen ételt kívánunk?

2020. május 05. - Jólétcsokor

Mit jelez, ha ezt kívánom?

Az, ha foglalkozni kezdesz az életmódoddal, nemcsak tervezésre, önkontrollra, önfegyelemre tanít, de fejlődik a tudatosságod is az étkezéssel kapcsolatban. Számos felismerésed lesz, hogy melyik étel, összetevő hogyan hat rád. Felfedezheted, hogy bizonyos ételek nehezebben emészthetők neked, vagy bizonyos napszakban nem jó neked fogyasztani a kiváltott hátasuk miatt. Ha egészséges ételeket fogyasztasz, készítesz, akkor egy idő után átalakulnak a "kedvenceid" és általában a használt receptek, változik az ízlésed.
Emellett időnként felfigyelhetsz arra, hogy különösen megkívánsz valamit - ez lehet amúgy is kedvenced, de lehet olyan, amit csak ritkán, vagy nem is szoktál fogyasztani. 
Ez a vágyad jelezheti azt, hogy valamilyen tápanyag hiányzik a szervezetednek.

Részletesebben:
Ha vágysz a csokoládéra, akkor magnéziumra van szükséged. Ilyenkor válassz ét változatot, lehetőleg minél magasabb kakaótartalmút, mogyorót, zöld leves zöldségeket, tökmagot.
Javasolt akkor is magnéziumot bevenned, ha gyakran tapasztalod, hogy éjjel begörcsöl a vádlid, comb izmod, izom jellegű borda környéki fájdalmat érzel, vagy idegesebb, kimerültebb vagy a szokottnál - ilyenkor B6-al kombináld. Ha tablettát választasz, a magnézium felszívódását gátolják a vizelethajtó hatású szerek, az alkohol, és a vele nagyobb mennyiségben bevett kalcium. Segíti a felszívódást az A és a D vitamin.

Sajt - kalcium, foszfor
A kalcium a fogakat és csontokat erősíti, az ideg- és izomműködésben, a vérnyomás szabályozásában, az allergiás tünetek csökkentésében is szerepe van. Ha izomgörcsöket, intenzív szívdobogást, tapasztalsz, K2 és D vitaminnal együtt érdemes bevenned. A foszfor a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, az idegrendszeri funkciókban játszik szerepet, szükséges a fehérjeszintézishez. Ilyenkor jó választás a tej, joghurt, tonhal, szardínia, brokkoli, mandula is.

Pörkölt mogyoró, mogyorókrém - B-vitamin
Ha stresszes, ideges, depressziós, fényérzékeny vagy, esetleg izomgörcsöket, bőrproblémákat is tapasztalsz.

Édesség általában - króm
A fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében van szerepe, az inzulin mennyiségét szabályozza, együttműködik vele, hogy segítse a glükóz szállítását a vérből a sejtekbe. A króm felszívódását a magas cukor tartalmú étel gátolják. A hiány pótlására válassz májat, vesét, marhahúst, csirkét, répát, brokkolit, spárgát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, tojást.

Sárgadinnye, banán - kálium, kalcium, magnézium, foszfor, C- vitamin hiány 

Szénhidrát - Triptofán
Stressz elleni antioxidáns - hiányát még rossz hangulat, idegesség, alvási nehézségek is jelezhetik. Legyen a menüben több pulykahús, tej, tojás, túró, kesudió, mogyoró.

Hús - vas, cink 
A vas a vörösvérsejt és hemoglobin-képződéshez kell. Fokozottabb bevitelre van szükség, ha sportolsz, de a terhesség és a menstruáció időszakában is, Felszívódását segíti a C-vitamin. A cink az anyagcsere-folyamatokban, a szénhidrát-, fehérje-, zsír anyagcserében, a sejtosztódásban működik közre. Elegendő fehérjefogyasztás szükséges felszívódásához. Hiányát bőr,- emésztési problémák jelzik. Ha esetleg vonz a jég, valami nagyon hideg dolog, az szintén erre utal. Segít a vörös hús, kagyló, tonhal, szardínia, lencse, spenót, brokkoli, áfonya, torma, cékla, sajt, tökmag, esetleg magos kenyér.

Tojás - szelén, fehérje általában
A szelén öregedésgátló antioxidáns, szerepe van a szív,- és érrendszeri működésben, máj működésében, a haj és a bőr állapotában és jó látásunkhoz is szükséges. Befolyásolja immunrendszerünk működését, a fertőzések, gyulladások leküzdését. Fogyasztása javasolt, ha szív,- és érrendszeri problémáid vannak, fogyókúra támogatására, dohányosoknak és idősebb korban.
D igényed is szintén fehérje, B-vitaminok, zsiradék hiányát jelenti.

A hamarosan következő 2. részben további ételek vágya és az okozó hiányállapotok folytatása és az egyéb esetek jönnek.
Iratkozz fel, hogy ne maradj le a folytatásról!

Addig is fogyassz sok egészséges ételt, kísérletezz.

Kassy 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3915912040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása