Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Figyelj a jelekre  - milyen ételt kívánunk? 2.rész

2020. május 08. - Jólétcsokor

Ebben a részben további ételvágy - hiányállapotok és a pótlásra szolgáló ételek folytatása mellett megtalálod az egyéb eseteket is.

Ha lemaradtál volna az 1.részről itt: LINK találod.

Időnként felfigyelhetsz arra, hogy különösen megkívánsz valamit - ez lehet amúgy is kedvenced, de lehet olyan, amit csak ritkán, vagy nem is szoktál fogyasztani. 

Ez a vágyad jelezheti azt, hogy valamilyen tápanyag hiányzik a szervezetednek.



Nyers káposzta - U vitamin
Az U- vitamin segít helyreállítani a gyomor- és bélrendszer károsodott nyálkahártyáját, emellett gyulladáscsökkentő hatással bír. Hiányát fekélyek, csökkent emésztési hatékonyság, gyengülő az immunrendszer jelzi. Pótlására fogyassz joghurtot, tejtermékeket. Érdemes kalciumot is bevenned, ha rossz az emésztésed, ezzel is segíted a felborult bélflóra helyreállítását.

Alma - kalcium, magnézium, foszfor, kálium 
Segít magas koleszterinszint esetén és az emésztésed helyreállításában is előnyös pektin tartalma miatt, fogyaszd például valamilyen tejtermékkel, sajttal kombinálva.
Tejet innál akkor is, ha kalciumra van szükséged.

Ecetes savanyúság, uborka, paprika, csalamádé - kálium, magnézium
A kálium hiányát hányás, vagy hasmenés okozhatja, tünetei az izomgyengeség, zavarodottság, csökkent tájékozódási képesség, lehangoltság. Szabályozza az energiaellátást, az oxigénnel való ellátásában van szerepe, fontos a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásához is. Felszívódását segíti a zöldség, gyümölcs fogyasztás.
Zöldségek, tökmag - cink. Hiányát, a kalciumhoz hasonlóan, jelzi, ha a körmökön fehér foltok jelennek meg - ilyenkor kombináld kalcium tartalmú ételekkel.

Sós ételek - jód, nátrium
A jód hiány jelei az anyagcsere lassulása, a pajzsmirigy megnagyobbodása, depresszió, de akár spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenesség is lehet. Míg a többlet emelkedett pajzsmirigyműködést eredményez, toxikus tünetekkel párosulhat. A nátrium a szénhidrát,- és fehérje anyagcseréhez, a megfelelő izomműködéshez szükséges, a klórral és a káliummal együtt szabályozza a szervezet folyadék-háztartását, de szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában. Hiánytünetek a szédülés, étvágytalanság, emésztési zavar, izomgörcs, hányinger, szájszárazság, alacsony vérnyomás. Ha többlet van emelkedik a vérnyomás, nő a keringési betegségek  kockázata.

Bab, lencse, borsó, szilva - réz
A réz hiány tünetei a vérszegénység, csontfejlődési és növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint, vérnyomás probléma. Szerepe van az aminosav előállításában, szabályozza a haj és bőrszínt. Szükséges a megfelelő energiafelhasználáshoz, segíti a gyulladások, fertőzések leküzdését is, gomba és baktérium ölő, enyhíti az ízületi gyulladást. A vasat a szervezet rézzel együttműködve alakítja át hemoglobinná. 

A konkrét ételvágy - hiányállapot esetében az éhség lassan bontakozik ki, egyértelműen tudod mi az, amit megennél - ilyenkor tedd meg nyugodtan, mert valóban szükséges.
Viszont, ha nem konkrét dolgot ennél, ráadásul hirtelen tör rád az éhség és csak úgy össze-vissza ennél, édesre sósat, azt jelenti, hogy esetedben más hiányról van szó. Ezt a hiányérzetet akarod az étel által kiváltott jutalmazó hatással pótolni. Lehet az ok stressz, magány, unalom, szomorúság, öröm - kinél mi indítja be, viszont az közös bennük, hogy úgy eszel viszonylag nagy mennyiséget, hogy a testednek valójában nincs tényleges energia és tápanyagigénye. Általában, a valódi hiányállapottal ellentétben, nehezen laksz jól és utólag zavar, hogy össze-vissza ettél, ez akár az önutálatig, vagy a sikertelenség, képtelenség érzéséig is fokozódhat. Ilyenkor érdemes lelassítanod, végiggondolni mit érzel, mi a valódi gond, mi hiányzik és erre megfelelő megoldást keresni az önostorozásban végződő zabálás helyett.

A cukorfogyasztás hatására megemelkedik az inzulinszint. Majd gyorsan visszaesik, ha rendszeresen fogyasztasz cukros ételeket, a folyamatos ingadozás miatt érzed magad kimerültnek és hamarabb újra éhesnek. Emellett a cukorbevitel negatív hatással van a szív és érrendszerre, az emésztésre és a belekben zajló folyamatokra is. Korlátozza a fehérvérsejtek működését, gyengíti az immunrendszer hatásfokát. Ha ehhez magas testzsírszázalék társul, a szervezetben könnyebben alakulnak ki gyulladások, ami az egyéb egészségügyi problémák mellett szintén rontja immunrendszered hatékonyságát.

Lehetsz még éhesebb a hormonális változások következtében, nők esetében a menstruáció előtti napokban, vagy a változó korban, amikor felborul a megszokott ösztrogén-progeszteron hormonegyensúly - erről a következő részben lesz részletesen szó.
A fáradtság, kevés alvás hatására szintén felborul a melatonin-leptin hormonok egyensúlya, ez éhséget, túlevést, hosszútávon hízást okoz - erről előző, hormonok és hatásaik témájú anyagomban olvashatsz LINK.

Figyeld a tested jelzéseit, fogyassz sok egészséges ételt, vitaminokat, hogy szervezeted hozzájusson a megfelelő tápanyagokhoz, maradj aktív és egészséges.

Kassy 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1315912042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása