Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Idegbecsípődés

2020. június 20. - Jólétcsokor

Idegbecsípődés

 

Az idegbecsípődés nemcsak fájdalmas, de napokra mozgásképtelenné tehet. Leszűkíti a mozgástartományt, a fájdalom több területre is kisugározhat - nehezítve ezzel a probléma azonosítását, hatékony kezelését.

Ilyenkor a környező szövetek nyomják az ideget. problémás szövet lehet egy izom - húzódás, vagy ínhüvelygyulladás okozta becsípődés esetén, egy ízület, vagy csont - gerincsérv esetén, amikor a porc kitüremkedik, de okozhatja alagút szindróma is, vagy egy elcsökevényesedett szalag.
Kiváltó okok lehetnek: egy szerencsétlen mozdulat, vagy ismétlődő túlterhelés. A kezelés szerencsés esetben csak pihenés és krémek, rosszabb esetben gyógyszerek és injekció.
Hajlamosító tényezők: a jelentős túlsúly, cukorbetegség, terhesség, más sérülés, ami miatt egy terület túlterhelődik, egy izomcsoport ismétlődő, túlzott használata, (amikor ugyanabban a pózban vagy, vagy hosszú ideig, sok ülés, hosszú fekvés), tartósan és sokszor ismételt mozdulatok, (egyoldalúan terhelő gyári munka, vagy a változatosságot nélkülöző edzés, ahol ugyanazok a gyakorlatok ismétlődnek), reumás artritisz, csontkinövés.

Hogyan kerülhetjük el? A mindennapokban fontos a helyes tartás, hogy rendszeresen megmozgassuk magunkat, nyújtásokkal, hajlításokkal, körzésekkel, edzés, terhelés előtt mozgassuk meg főként azokat a területeket, amit használni fogunk, ha kedvet érzünk, forduljunk masszőrhöz, vagy ehelyett végezzünk egyénileg lazító gyakorlatokat.

Ha már megtörtént a baj, elsődlegesen a pihenés, az izomlazító krémek segítenek (de: gyulladás esetén, a melegítő hatású krémek használata kerülendő, érdemes inkább hűsítő változatot bevetni). A finom nyújtó és lazító gyakorlatok tovább javíthatnak a helyzeten. Fontos tudni, hogy tovább romlik a helyzet, ha ennek ellenére terheljük a már fájó területet!  Ilyenkor a szövetekben is gyulladhatnak és akár már gyógyszerekre, esetleg injekcióra lehet szükségünk a gyógyuláshoz. Ráadásul eközben jellemzően felvesz a test egy kényszertartást, ezzel még túlterheled a környező izmokat is. 
Ha a helyzet súlyosabb, merevítő és sín használata lehet szükséges, az orvos mellett gyógytornász segítsége is szükségessé válhat.

Ami jó, hogy a legtöbb esetben nem okoz maradandó károkat, hacsak nem húzódik el, gyullad be - ilyenkor akár idegkárosodás hoz is vezethet, ezért érdemes pár napos teljes pihenőt tartani. 

Kerüld el a bajt és ha esetleg bekövetkezik, gyorsítsd a gyógyulást ezekkel a módszerekkel, hogy mihamarabb újra élvezhesd a teljesen szabad mozgást!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3115912054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása