Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Egészséges fittség boldogan és fenntarthatóan

2020. június 25. - Jólétcsokor

Fogyókúra vagy életmód 

A cél az egészséges, boldog élet

Ez több elemből tevődik össze, amiből most a három legfontosabbat emelném ki:  produktivitás - a számodra fontos területen, az aktuális céljaid elérésében - karrier, személyes fejlődés, család, anyagiak - diéta, mozgás. Viszont egyik sem működik alvás, pihenés nélkül! Fáradtan nem tudsz teljesíteni semmit. Nem haladsz feladataiddal, az edzéshez sem lesz se kedved, se energiád. Ráadásul kialvatlanul többet fogsz enni, így a diéta, az életmódtervek sem lesznek sikeresek. Emellett a fáradtság hangulatod, közérzeted, mellett teljesítményedre is rányomja bélyegét - ez pedig konfliktusokhoz vezet. Mindenképpen érdemes megfelelő időt fordítanod a pihentető alvásra. Ha éjjel nem sikerült kipihenned magad, nap közben iktass be rövid pihenőt. Ez hozzájárul a fogyáshoz, csökkenti stressz szinted, felfrissülsz, aktivizálódnak szervezeted regenerációs folyamatai. Ha pihensz kicsit, produktívabb, koncentráltabb és lelkesebb tudsz lenni a nap hátralévő részében.

Nem működik az a diéta, amit kúra szerűen vezetsz be egy időre, akkor, ha túl nagy eltérés van az új, bevezetésre kerülő étrend és a hétköznapokban általában eddig fogyasztott ételek és étkezési szokások között. Az ok egyszerű: ha visszatérsz a régi mintákhoz, akkor a régi eredményt kapod vissza újra - visszahízol.  Ha ezt ismétled, akkor meglehet, hogy további kilókat szedsz fel és rosszabb egészségi állapotba kerülsz, mint előtte. 
A cél, hogy hosszú távon fenntartható étrendet, napirendet, szokásokat alakítsunk ki. A fenntartható étrendben szerintem nem lehetnek tiltólistásak kedvenc ételeid,  különben nem tudod folyamatosan tartani a diétát. Ezért kúrák helyett életmódváltásban érdemes gondolkodni, ahol az egészségtelen ételeket egészségesebb változatokra cseréled, elhagysz és bevezetsz alapanyagokat és a te korodnak, alkatodnak, céljainak megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot fogyasztasz. Ezeket az elveket 80%-ban tartod, a maradék 20-ban pedig - a napi energiaszükségleted keretén belül, fogyaszthatsz kedvenceidből. A gyakoriság, a kombinációk, az időzítés és a mennyiség, az összetétel kulcskérdések lesznek.

Étel választás - szokások, családi hagyományok
Érdemes tisztázni milyen a viszonyod az ételekhez. Nincs jó és rossz étel, se hizlaló, egészségtélen... csak rossz szokások, rossz beidegződések és egészségtelen életmód létezik. A családi minták, amik hátráltatnak: ha az ételre a jutalmazás egy formájaként tekintesz, akkor ez nem fogja a diétád sikerét szolgálni. Ez esetben érdemes figyelmed más öröm és jutalmazás források felé fordítani. Ez lehet például egy közös program - pl. mozijegy, egy új ruha, egy wellness, vagy masszázs, vagy egy olyan tárgy, amire régóta vágytál. Érdemes végiggondolnod, hogy melyek azok a hozott családi minták, amik nem támogatják étrendi céljaid. És itt most nem arról van szó, hogy karácsonykor, egy születésnapon, vagy fontos alkalommal ezeket el kell kerülnöd! Hiszen ez a 20%, amikor a közös élmény sokkal fontosabb, mint hogy ez alárendeld a diétának. Hanem arról a további 80%-ról, az év nagy részéről - kivéve azt a kb 20-25 napot - amikor a fitt, egészséges, sportos formád "készül". Ebben a részben érdemes alakítanod a téged hátráltató megközelítések, azzal, hogy átalakítod a szokásaid, a családi hagyomány szerinti recepteket.

Remélem a tippek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy egészséges, sikeres és boldog légy!

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr9515943162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása