Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Stabilitás és egyensúly tréning

2020. augusztus 07. - Jólétcsokor

A stabilitás és egyensúly tréning előnyei a mindennapokban

 

A sport és a mozgás fontos része a vázizmok erősítése, a koordináció és stabilitás javítása. Ezáltal javul  tartásunk, biztonságosabb lesz a mozdulatok végrehajtása, csökken a sérülések veszélye a sportoláskor, és a mindennapokban is. A koordináció javítása hozzáad a mindennapok stabilitás érzéséhez, az erősebb vázizomzat lehetővé teszi, hogy biztonságosabban emelj, lépj fel valamire. Idősebb korban ez segít megelőzni az eséseket, töréseket, egyéb sérüléseket. Ezeket minden életkorban, bármilyen fittségi szinttel érdekes elkezdeni fejleszteni.

A gyakorlatok előnyös hatása a hétköznapokban továbbá fizikai, mentális területen is megjelenik.

Fizikai: fejlődik testi tudatosságunk, érzékszerveinket is kiterjedtebben használjuk, javul térérzékünk. A stabil és labilis elemek váltakozása fejleszti a dinamikus egyensúlyt, gyorsul az észlelés - reakció válaszidő. A leggyakoribb erősítő gyakorlatok csak a nagyobb izomcsoportokra fókuszálnak, viszont itt a kisebb izmokat is erősítjük. A légzés kontrollja szintén elengedhetetlen a stabilitás, a nyugalom és a fókusz megőrzéséhez. Ez a figyelem, a nyugodt légzés hozzájárul, ahhoz, hogy a mindennapi stresszes helyzetekre is higgadtabban reagáljunk, ezáltal jobb döntéseket hozzunk.

Mentális: idővel hosszabban, mélyebben tudunk fókuszálni, tudatosabban jelen vagyunk a pillanatban, egyre összetettebb gyakorlatokban is meg tudjuk őrizni az egyensúlyt. Gyorsul a különféle ingerekre adott reakcióidő, nyugodtabban reagálunk a változásokra, új kihívásokra. Gyakoroljuk a gondolatkontrollt, figyelmünk irányítását a lényegesre, kizárva a zavaró tényezőket.
Ezek a változások mind segítségünkre lesznek a mindennapokban.

Ezért érdemes kiegészítésképp minden edzésbe becsempészni pár stabilitás fejlesztő gyakorlatot. Először az egyszerűbb statikus gyakorlatokat vezessük be, majd váltogassuk a dinamikus és statikus elemeket, hogy minél változatosabb legyen a mozgás. Ezeket az egyre bonyolultabb gyakorlatokat tovább színesíthetjük eszközökkel - pl. súlyzók, labda kedvünk és lehetőségeink szerint.

Ez az edzésfajta jó alternatíva lehet melegben, vagy otthoni edzésként, ha épp kevesebb időnk van.
Kamatoztasd ezeket a pozitív hatásokat mindennapjaidban és tedd változatossá az edzésed is. Sok sikert!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr6716118464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása