Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Vacsoratippek - kerüld el mások hibáit...

2020. augusztus 20. - Jólétcsokor

Vacsora hibák

Vacsoratippek, amik hozzájárulnak aktív életmódodhoz és közérzeted javításához:

Hogyha fogyni szeretnél és már aktív, egészséges életmódot folytatsz, egészséges ételeket fogyasztasz, akkor fontos az életedben a tervezés.  Hogyha figyelsz a következőkre, akkor elkerülheted a kevésbé előnyös választásokat:
Ne hagyd az utolsó pillanatra az este fogyasztandó ételek kiválasztását.
Ha már éhes vagy, nehéz megfelelő, tápláló ételt választani, olyat, ami gyorsan el is készíthető. Könnyebben elcsábulsz a nap végén, amikor ráadásul fáradt vagy. Ezért gondolkodj előre, tervezd meg az étrendet, vásárolj be akár egy hétre, és készülj úgy, hogy legyen több egészséges alternatívád, amit ízlésed szerint választhatsz aznapra. De akár készíthetsz előre vacsorát, így felgyorsítva a folyamatot.

Időzítsd az étkezés időpontját   
Ez illeszkedjen napi programodhoz és a lefekvési idődhöz. Ha röviddel a lefekvés ideje előtt nagy mennyiségű, összetett (zsírt, szénhidrátot, fehérjét, cukrot tartalmazó), magas szénhidráttartalmú, vagy magas cukor szinttel rendelkező ételt választasz, kevésbé lesz pihentető az éjszaka. Ez a vércukorszint ingadozás, az intenzív emésztési folyamat negatívan fogja befolyásolni a pihenésed. A cukrok, zsírok lebontása leterheli a szervezeted, különösen akkor, ha alkoholt is fogyasztasz mellé. A felébredések hatására a következő nap fáradtabb lehetsz.
Hogyha az utolsó étkezés időpontja túl közel van a lefekvéshez idejéhez, a megnövekedett vércukorszint kezelése plusz energiát igényel a szervezettől és élénkítő hatással bír. Ezért kevésbé fogsz tudni elaludni és éjszaka kevésbé lesz pihentető az alvás. Hagyj pár órát az utolsó étkezés és a lefekvés ideje közt.
Ez mindenki számára egyéni és a választott ételtől függő. Figyelj a tested jelzéseire és eszerint időzíts, ezzel elkerülheted a kellemetlen telt érzést, refluxot, az éjszakai forgolódást és a másnapi fáradságot.
Ha mindenképp szeretnél valamilyen édességet fogyasztani vacsora után, akkor keserű csokit válassz, vagy használj olyan édesítőt, ami nem eredményez jelentős cukorszint növekedést - ekkor is érdemes figyelni a mennyiségre.

Tervezd úgy az étrended, hogy ne a vacsora legyen a nap legnagyobb étkezése
Ha fogyni szeretnél, akkor a nagyobb étkezéseket korábbra időzítsd, mivel a szervezeted ilyenkor könnyebben lebontja a tápanyagokat. Így éjszaka nem terheld meg ezzel. Az is megoldás lehet, hogy alacsony kalóriatartalmú zöldségekből és egészséges fehérjékből válogatsz, így fogyaszthatsz nagyobb mennyiséget is. Igyekezz csökkenteni az elfogyasztott alkohol mennyiségét, mivel jelentősen rontja az alvásminőséget, megterheli szervezeted a lebontása - nem beszélve az esetleg létrejövő másnaposságról. Ha mindenképpen innál, akkor minden pohár után fogyassz el egy nagyobb pohár vizet is, segítve szervezeted tisztító-lebontó-kiválasztó folyamatait.

Kerüld a koffeint tartalmazó italokat
Késő este ezek fogyasztása stimuláló, felpörgeti idegrendszeredet is. Sőt, túl nagy mennyiségben fogyasztva fáradságot is idéznek elő, megzavarhatják az alvás-ébrenlét ciklusodat. Mindenki egyéni módon bontja le a koffeint. Figyelj a tested jelzéseire és úgy válaszd meg az utolsó kávé, vagy más koffein tartalmú ital fogyasztásának időpontját, hogy ne zavarja esti pihenésed.

Ülj le az asztalhoz
Ha egyedül eszel, akkor is teríts meg, ahelyett, hogy a tv, vagy számítógéped előtt dobálod be a vacsit. Ilyenkor jobban tudsz figyelni az elfogyasztott étel ízeire és a mennyiségre, ezzel elkerülheted az észrevétlenül elfogyasztott plusz mennyiséget, ami már túlterhelné az emésztésed. Ha jelen vagy az étkezésben, jobban érzékeled az ízek mellett a telítődési folyamatot is. Figyelj a színekre, az ízekre, a textúrákra. Élvezd ki az ételt és kevesebbet fogsz fogyasztani, mintha valamelyik képernyő előtt eszel, másodlagos tevékenységként.

Járulj hozzá ezzel is az egészséges, aktív, energikus mindennapokhoz. Ha esetleg lemaradtál róla, az előző téma az egészséges, aktív életmódot támogató vacsora utáni italokkal foglalkozik: link .

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1716182540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása