Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Apróságok a boldogabb mindennapokért

2020. szeptember 05. - Jólétcsokor

Érintés nélküli ölelés - hygge

 

Az "északi életérzést" országonként különböző fogalommal illetik, de több országban is (Dánia, Svédország, Finnország, Izland, Norvégia, Kanada) a mindennapok része.


Ezek az országok rendszeresen a világ legboldogabb országai között szerepelnek a boldogságot kutatók listáin.

 


Mi a titok és mit csinálnak máshogy?

A mindennapokban törekednek a béke, biztonság, nyugalom érzését megteremteni, a harmóniát magunkkal és a környezetünkkel. A nap folyamán keresik azokat a meghitt pillanatokat, amik jó érzéssel, melegséggel töltik fel őket, otthon, vagy közösségben a barátokkal. Ezek a nyugalom, az elcsendesedés pillanatai, amikor a lelassult időben megélik a pillanatot és élvezik a tökéletességet.


Erre a különleges folyamatra nekünk megfelelő szavunk sincs. Talán a "kuckózás" az, ami részben lefedi. A
hygge (dán kifejezés) egy olyan pozitív életérzés, életfelfogás, ami boldogságot hoz az életünkbe. Többnyire minden hygge-pillanat valamiféle kellemes közösségi élményhez kapcsolódik. Része az otthonosság, a barátságosság, a meghittség, az öröm, hogy együtt vagyunk, a komfortosság és jelenlét a pillanatban.

Ezekre az
országokra jellemző a természet szeretete, igyekeznek sok időt kint tölteni, mozogni, aktív életet élnek. A hideg, a korai sötétedés okozta hatásokat, pedig arra "használták ki", hogy harmonikusan kialakított otthonukban minél nagyobb melegséget, kényelmet, biztonságot teremtsenek, ahol töltődni tudnak. Ennek a hangulatnak sok országban része a "tűzkultusz", rendszeresen gyújtanak gyertyát, mécsest, vagy raknak tüzet a kandallóban. A tűz megváltoztatja a szoba hangulatát, légkörét, kicsit minden meghittebbé, nyugodtabbá, lecsendesedettebbé, belsőségesebbé válik.
Törődnek magunkkal és eközben mindenféle finomságot fogyasztanak - lehet ez egy kellemes meleg kakaó, vagy tea, egy jó könyv mellett, de akár egy frissen sült, illatozó sütemény a barátokkal - ehhez kényelmes ruhát öltenek ezzel is erősítve a kellemes, otthonos, kényelmes érzetet.
A nap folyamán minden alkalmat igyekeznek megragadni, hogy megéljék az ilyen pillanatokat, megízleljék, átéljék a jelen tökéletességét". Törekednek a kiegyensúlyozottságra.

Ezekre
az országokra egyaránt jellemző a környezettudatos lét, az egészséges ételek fogyasztása. Jóval nyugodtabban élnek és a kiegyensúlyozottságukhoz valószínűleg nagyban hozzájárul az a tény, hogy általában a többség kevesebbet dolgozik - tipikus a 6 órás munkanap, de számos országban csak 4 napos a munkahét. Harmonikus élet, apró örömök, tudatosabb mindennapok, anyagiaktól független jólét-érzés a skandináv országokban élők boldogságának titka.

Törődnek magukkal, az egészségmegőrzés része az aktív életmód, az egészséges táplálkozás.

Rengeteg zöldség és gyümölcs mellett a tenger kincseit fogyasztják, jóval lassabban étkeznek, élvezik az ízeket, hagynak időt maguknak jóllakni. Mindennapjaink része a szauna használata is.

Stresszmentes, nyugodt mindennapok, tudatos tervezés jellemzik életüket, kerülik a rohanást. Az életük jóval lelassultabb, megfontoltabb, átgondoltabb -

A gondos tervezés eredményeképp kevesebb stresszt élnek meg, jól haladnak a feladataikkal - valószínűleg ezért is elégedettebbnek érzik magukat. Szabadidejükben pedig ráérnek valóban pihenni, töltődni. 
Nekünk is érdemes lenne törekedni ezekre. Ha kedvet kaptál, vezesd be valamelyik szokást, hogy jobban érezd magad. A következő részben arról olvashatsz, hogy vajon mennyire elégedettek, boldogok a magyar emberek.

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr7716191174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása