Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Hazai gyümölcsök

2020. október 01. - Jólétcsokor

Az ősz kincsei -  hazai gyümölcsök

Az íz, a többnyire magas víztartalom, a rosttartalom, bélműködés javító, salaktalanító, hormonrendszer aktiváló, öregedésgátló hatásuk miatt fogyássegítők. Ha nem is ez a célod, akkor is érdemes fogyasztanod őket, mert rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, ami szervezetünk hasznára vágyik az őszi időszakban. Emellett bioaktív állapotban tartalmazzák a különféle hatóanyagokat  - nem, mint kapszula, tabletta. A bennük található vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok, aminosavak, zsírsavak és nyomelemek így könnyebben, jobban hasznosulnak szervezetünkben. Az őszi gyümölcsök közt rengeteg jó választási lehetőség van, szezonálisak, szinte mindenhol elérhetők és olcsók mivel többségük hazai.

Neked melyik a kedvenced?

Szilva magas rosttartalma miatt salaktalanító hatású, fogyasztása hozzájárul az anyagcsere optimális működéséhez, pozitívan befolyásolja a cukor és lipid anyagcserét, ahogy az alma, a barack és a körte is. Fogyaszthatod friss, vagy asztalt változatban. K vitamin,Kálium tartalma javítja csontszerkezetünk állapotát, csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, segít megőrizni az érfalak rugalmasságát.
Alma magas pektintartalma miatt segít az emésztési problémák rendezésében. Magas rosttartalma miatt  előnyös, amellett, hogy rengeteg íz és állagváltozata érhető el. Így felhasználásának csak a fantáziád szabhat határt, lehet turmix, leves, saláta, könnyű desszert, sütemény alapanyag, de elkészítheted előételnek sajttal, húsétel köreteként, kompótnak, befőttnek számos ízesítéssel, szárítva chipsként, de frissen is nagyon finom.
Körte édes íze miatt fogyaszthatod desszertként, lehet desszertkiegészítő. Magas rosttartalma mellett, vérnyomás és koleszterin szint csökkentő. Kalcium, Kálium, Magnézium, jódtartalma miatt szív és érrendszeri betegségek, izomgörcsök esetén hasznos.
Barack rengeteg rostot tartalmaz, magas víz-, alacsony kalóriatartalmú, jól telít, zsírbontó, anyagcseregyorsító, méregtelenítő hatású. Kalcium, Magnézium tartalma segíti az izmok, csontok egészségének megőrzését. Édes ízei csökkentik az édesség iránti vágyat, a körtéhez hasonlóan ehetjük desszertek ízelítőként, kiváltva a cukrot. Turmixolva, vagy friss salátákba, köretekbe, de jó még grillezve, vagy hús ízesítésére - az almához, ananászhoz hasonlóan, vagy szószként - a meggyhez, egreshez hasonlóan. Desszertként, önmagában sütve, fahéjjal, esetleg kakaóval megszórva nagyon finom, ha vágysz egy kis egészséges édességre. Így készíthetsz almát is.
Dinnye magas rosttartalma segíti a testünkben felhalmozódott víz,  salakanyagok eltávolításában, vesetisztító. Kalcium, Kálium, Magnézium, C vitamin, szelén, vas, réz, folsav tartalmú, a sárga változat béta karotint is tartalmaz. A sárga és görög változata nagyon finom sonkával, kipróbálhatjuk sajttal, tejtermékekkel kombinálva, saláta részeként, hús köretnek. A meleg napokban turmixolva italként, de készíthetünk belőle fagylaltot is. Megtalálhatod a zöld belsejű, relatív semleges ízváltozatot is, ezt köretként, savanyúságként használhatod.

A következők viszonylag magas kalóriatartalmúak, mégis rengeteg pozitív hatásuk van, így  ezeket se mellőzzük:
Szőlő rengeteg antioxidánst tartalmaz - főleg lila, A, B, C vitamin, Magnézium, Kálium tartalmú, vízhajtó, stressz csökkentő,  szőlőcukor tartalma miatt gyorsan bontható, hamar energiát adó.
Füge sok melegebb helyen nálunk is terem, magas rost, Kálium, B vitamin, mellett Omega 3 zsírsavakat tartalmaz, magas energia tartalommal bír, viszont édes íze miatt kevés is elegendő belőle.

A fenti gyümölcsökből készíthetők aszalt változatok, ezek jóval kalóriadúsabbak friss társaiknak, ezért érdemes kisebb mennyiséget fogyasztani belőlük, vagy felhasználás előtt beáztatni.

Dió a csonthéjasokhoz hasonlóan agyserkentő hatással bír, a szív és daganatos betegségekben szenvedőknek hasznos kiegészítő. Omega 3 és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. A magas zsírtartalom miatt   kis napi mennyiségben, kiegészítőként praktikus fogyasztani. Ha friss diót választasz, fogyasztás előtt érdemes beáztatni, így eltűnik az időnként tapasztaltató fanyar íz.

Tapasztaltál puffadást, ha gyümölcsöt - egyebet - fogyasztasz?
A gázok felszaporodása akkor következik be, ha sok a szervezetünkben a méreganyag. Vagy valamelyik összetevő feldolgozása nehezebb szervezetünknek. Akkor is megtörténik, ha a kombinált ételek emésztési ideje jelentősen eltér, így a gyümölcs, vagy zöldség több időt tölt a tápcsatorna valamely szakaszában, mint amennyi az az idő ami alapesetben, magában fogyasztva szükséges lenne a megemésztéséhez. A puffasztó hatás ellen használj fahéjat, legyen az adott menü része a zeller, köménymag. Ilyen esetben gyümölcsöket lehetőleg délelőtt, étkezés előtt fogyaszd, vagy magukban tízórai, uzsonna gyanánt.

Gondot okoz, hogy beilleszteni az étrendbe a zöldségeket, gyümölcsöket? Ha esetleg eddig így voltál ezzel, akkor most ez sem jelenthet gondot, hiszen, bármely étkezéshez könnyen felhasználható kiegészítők, vagy előkészítés nélkül, magukban, nyersen is fogyaszthatók. Számos ötletet találsz feljebb, ezen kívül rengeteg módon tartósíthatod kedvenced - befőtt, kompót formában a neked leginkább megfelelő ízesítéssel, de aszalva, vagy zöldségchipsként is kitűnő lehet. Ha inkább innád, turmixként, vagy levüket kipréselve is támogatják immunrendszered, hasznos tápanyagokkal látják el szervezeted az őszi-téli időszakban. Fagyasztva többségük veszít állagából, de az értékes hatóanyagok jelentős részét így is megőrzik. Ha a felhasználásban ennél többre vágysz, a fel nem használt példányokból készíthetsz őszi lakásdíszt, fűszerekkel tűzdelve illatosítót, párologtatót, de felhasználhatod arcpakolásként is.

Élvezd az őszi időszak áldásait, kísérletezz új ízekkel és felhasználási formákkal, fordítsd egészséged, immunrendszered javára előnyös tulajdonságaikat. Az előző részben a fermentált ételek immunerősítő tulajdonságairól olvashatsz: részletek.

Kassy

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4216223188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása