Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Immunitás és regenerálódási képesség

2020. október 29. - Jólétcsokor

Mit tehetsz még regenerálódási képességed fokozására?

 

Érdemes az előző témában említett őszi immunerősítő vitaminok mellett a következőkre is figyelned:


Antioxidánsok
Védik a sejteket  a szabad gyökökkel szemben, lassítják az oxidációt. Néhányat a szervezet állítja elő, de többet a táplálékból, az  vesz fel.
Endogén antioxidánsok: a szervezetünk maga termeli.
Exogén antioxidánsok:
 étrendkiegészítőkből és a táplálékból veszi fel.
Számos ásványi anyag elengedhetetlen az antioxidáns enzimek képzéséhez - pl.: a szelén, mangán, réz és a cink.

 

A legfontosabb antioxidánsok: az A, C és E-vitaminok, valamit a Q enzim.
Forrásai pl.: feketeribizli, áfonya, narancs, szőlő, szilva, málna, spenót, káposzta, brokkoli, paradicsom, petrezselyem, fokhagyma, uborka, saláta, hüvelyesek és babfélék, napraforgómag, diófélék, mogyoró, pisztácia, mandula.

A-vitamin
Az A-vitamint az állati eredetű ételekkel visszük be, a karotinoidok a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, néhány fajtája rokonságban van az A-vitaminnal. Szervezetünk képes a béta-karotint A-vitaminná alakítani. A lutein és likopen fontos az egészség megőrzésében, de szervezetünk nem tudja őket A-vitaminná alakítani. Gyenge antioxidáns hatása van, míg a béta-karotin, a lutein, a likopin erős antioxidánsok. Támogatja a fertőzések leküzdését, a bőrproblémák kezelését, szükséges a normális látáshoz.

E-vitamin
Immunerősítő antioxidáns, semlegesíti a felgyülemlett szabad gyököket. Segíti az optimális agyi állapot fennmaradását, csökkenti a szív és érrendszeri betegség, a rák kockázatát. Lassítja az öregedési folyamatot, enyhíthet a premenstruációs tüneteket. Javítja a bőr állapotát, az idegek, izmok működését. A C és D-vitaminhoz hasonlóan segít a fertőzések, gyulladások gyors legyőzésében. A szervezet csak rövid ideig képes raktározni. C vitamin és szelén egyidejű fogyasztása segíti  felszívódását, míg ezt gátolja  bizonyos gyógyszerek, pl. fogamzásgátló, vérnyomásproblémák elleni szerek szedése.
E-vitamin források: a növényi olajok, a tökmag, gabonacsírák, a zöld leveles zöldségek, a hús, máj és a tojás tartalmaz még jelentősebb mennyiséget.

Cink
Erős immunerősítő nyomelem, ami fokozza szervezetünk ellenálló képességét, serkenti az antitestek termelődését és gyulladáscsökkentő hatású. Segít pótolni a tápanyagokat és nyomelemeket a szervezetben - ezek hiánya okozhat energiaszint és immunitás csökkenést, hajhullást. A haj, bőr állapotát javítja, regenerálja a kötőszöveteket.

Jód

A pajzsmirigy egészséges működéséhez és szervezetünk tisztító-kiválasztó folyamataihoz járul hozzá, támogatja a máj működését. Azáltal, hogy immun és hormonrendszerünk megfelelően működik, egyensúlyban van, sokkal könnyebb a súlyunkat is tartani.

Vas
Segítik a sejtek szövetek oxigénnel való ellátását A vörösvérsejtek termelődését felszívódásához fontos a C és az E vitamin.
Vasforrás: a húsok és belsőségek, a tojás, a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek.

Réz
Immunrendszer működését támogató nyomelem, fontos a sejtnövekedés, a vérképzés, a fehérje-anyagcsere és az idegrendszer, valamint a melanin termelés működéséhez - ez a festékanyag adja a bőr, a haj és szem színét - ennek hiánya gyors őszüléshez vezet.
Rézforrások pl.: máj, karfiol, hüvelyesek, saláta.

Esszenciális zsírsavak
Csökkentik az izmok lebomlását, gyulladáscsillapítók, segítik az izomtömeg növekedést, újjáépülést és megtartását, támogatják az optimális hormontermelést, óvják a kötőszövetek és az ízületek egészségét.
Omega 3 zsírsavak
Telítetlen zsírsavak közé tartozik, szedése csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. A sejtfalba épülve rugalmasságfokozó hatású , a vörösvértestek így a hajszálerek falán keresztül könnyebben jutnak a szövetekhez, hogy ellássák oxigénnel őket. Gyulladás csökkentő, véralvadássegítő - támogatja a keringést, de gátolja a trombózis kialakulását.  A koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével támogatja a szív-és érrendszer egészségét, optimalizálja a koleszterin szintet.
Segít az ízületek, kötőszövetek éppen tartásában, tisztító hatású.
Forrásai pl.: a zsírdús tengeri halak, a hering, makréla, lazac, a tonhal, de a chia mag, a lenmag, a diófélék és szójatermékek is tartalmazzák.
Omega 6 zsírsavak
Vérnyomás és koleszterinszint csökkentő, gátolva ezzel a szívroham, az infarktus, a szélütés kockázatát. A cukorbetegségeknél segít optimalizálni a zsíranyagcserét, esetenként csökkentheti az igényelt inzulin adagot. Májtisztító, anyagcsere és zsírégetés gyorsító azáltal, hogy csökkenti az ételekben található zsírok felhasználását, beépülését. Így a súlytartásban, fogyókúrában hasznos segítő, sőt a felesleges testzsír lebontásában is segít. Csökkenti a menstruáció előtti tünetegyüttest, javítja az ízületek és a haj, bőr, köröm állapotát.

Az előző részekben az egészségmegőrzés témában találsz olvasnivalókat: Magnéziumpótlás, Immunitásfokozó, agyserkentő ételek,  Fermentált ételekImmunerősítő gyümölcsök.

A folytatásban pedig szintén egy őszi, aktuális témáról olvashatsz majd.
Használd ki a az ételek és vitaminok pozitív hatásait egészséged érdekében, hogy jobban érezd magad és könnyebben érd el céljaid - sok sikert.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3116262616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása