Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Élvezd ki az ősz szépségeit és lehetőségeit

2020. november 05. - Jólétcsokor

Élvezd az ősz szépségeit és lehetőségeit

 

Korán sötétedik, szeles, hideg, esik, ilyenkor a hangulatunk óhatatlanul komorabbra fordul - de tehetünk ez ellen!

Kedélyjavító szokások, melyeket érdemes bevezetned

Figyelj a hangulatokra!

Miután hazaértél, tedd félre a gondokat, a munkát és igyekezz jó dolgokra hangolódni, fókuszálj a kedves, számodra örömteli eseményekre, tervekre ahelyett, hogy forgatnád magadban a napi gondokat, nehézségeket.

Hordj színeket!
Mellőzd a bús, fekete, szürke árnyalatokat. Vegyél fel színes ruhákat - ezekben kedved, közérzeted is sokat fog javulni. Használd az ősz színeit, vagy kedvenc ruhadarabjaid kiegészítőként. Otthonodba is szerezz be színes kiegészítőket.
Gyújts lámpákat és gyertyákat!
Válassz szobáidba több, változatos alakú, kisebb-nagyobb, de sárgás fényű, eltérő méretű és fényerejű lámpát. Helyezd el ezeket a szobák különböző pontjaira, hogy kellemes, meleg és otthonos érzetet adjanak. A hangulatvilágítást kiegészítheted több különböző méretű gyertyákkal. Válassz kedvedre színes, akár illatos változatokat.
Használj illatokat!
A fahéj, vanília, szegfűszeg illatainak hatására automatikusan felidéződnek benned a kellemes, melegséget adó karácsonyi készülődés emlékei.
A citrom frissítő, míg a levendula nyugtató hatású. De ha van kedvenced, gyújts füstölőt, vagy készíts egyéni keveréket.
Kuckózz!
Akár egyedül, akár csoportosan, nézzetek vidám filmeket, játszatok kedves képeket, kellemes meleg italok kíséretében sok nevetéssel. Vagy, ha csak pihenni vágysz, vedd elő a könyvet, amit rég terveztél olvasni, meditálj és pihenj kicsit, vagy hallgass meg pár kedvenc számodat.
Szép idő van?
Menj a szabadba, élvezd a napsugarakat. Kirándulj, vagy csak sétálj a közelben, fedezd fel a szép őszi leveleket, virágokat, terméseket. Gyűjthetsz belőlük párat, hogy otthonodban kiegészítésképp hangulatot teremts velük.

 

Őszi hangulatjavító ételek - Hangolódj a választott ételekkel

Jót fog tenni hangulatodnak, szervezetednek, ha a következőkből válogatsz

Tojás, magok, tengeri halak
, akár konzerv formában. Ezek magas D-vitamin és omega-3 zsírsav és magnézium tartalmúak.
Zsírszegény csirke és pulykahús, sajt, joghurtok. Egészséges zsírokat és rengeteg fehérjét tartalmaznak.
Étcsokoládé, ami hangulatjavító, endorfin termelő, fogyasztása jobb kedvre derít.
Chili, bármilyen csípős paprika, fokhagyma, torma kapszaicin tartalmukkal, kedélyjavító hatásuk mellett, megemelik a testhőmérsékletet és felpörgetik az anyagcserét.

A fahéj és a vanília édeskés ízt ad, illatuk automatikusan jobb kedvre hangol, amellett, hogy az ezekkel készült ételt édesebbnek érzed majd. A citrom frissítő illatai méginkább kiemelik ezt.
Só és cukor helyett használj változatos fűszerezést, ízesítést, vesd be a friss zöldfűszerek hatásait. Párolj és grillezz a hosszas főzés helyett, vagy csak fogyaszd nyersen a zöldségeket, gyümölcsöket.

A főzés közbeni illatok, a közös pillanatok mind fokozzák az örömérzetet. A csípős ételek az endorfintermelést, a tejtermékek, tojás, sovány húsok a dopamintermelést stimulálják, a pulykahús, magfélék a triptofán, a túró és a mogyoró szerotonin szintjét növeli meg, a fermentált ételek, a natúr joghurt pedig a boldogsághormon termelődését kapcsolja be.
Persze mondhatjuk, hogy ez csak a hormonok játéka, de mindenki ismeri azt a boldogság érzést, amikor egy szeretett vendéglátó kedvenc ételünket készíti és már belépve megérezzük a kellemes illatot… legtöbben azonnal mosolyogni kezdünk és felidéződnek az örömteli emlékek, és kellemes érzet a kóstolás alatt tovább fokozódik, amikor kedvenc ízünket fogyasztjuk…

Fogyaszd őket párban

Így hatásuk méginkább összeadódik kiemelve egymás előnyős hatásait.
Az alma mellé válassz sajtot, vagy házi készítésű mogyoróvajat.
A tojás, zsírszegény csirke, pulykahús mellé használj csilit, vagy valamilyen paprikát.
A túró, joghurt, vagy sajt hatásait kiemelheted bogyós gyümölcsökkel, szőlővel.
Az alma, banán darabkákat mártogasd olvasztott étcsokiba.
A dinnye mellé jó választás a joghurt, vagy a sonka.


Ezek az ételek és párosítások jót fognak tenni a hangulatodnak, csupa olyan egészséges vitamint és tápanyagot tartalmaznak, ami hozzájárul kedélyállapotod javításához.

Élvezd ki az ősz szépséget, melegségét jó közérzeted, produktivitásod, boldogságod érdekében.

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr616274628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása