Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Házikedvenceink segítő ereje

2020. november 12. - Jólétcsokor

Kedvenceink segítő ereje

 

Az állatokkal való kapcsolat terápiás hatásairól sok helyen lehet hallani...
Eredményesen használják: érzelmi problémás gyerekeknél, súlyos betegségben szenvedőknél, időseknél. A nehezen kommunikálók megnyílnak, az idősek, magányosak újra fontosnak érzik magukat. A kutatások szerint a (kis)állatok jelenléte enyhíti a depressziót, a magány érzést, lassítja a szellemi, fizikai leépülést. Jelenlétükben nő az endorfin termelés, aktivizálódik az immunrendszer működése. Nem "engedik", hogy a gazdi elhagyja magát, aktivitásra, mozgásra késztetnek. A kölcsönös elfogadás, szeretet, a mély kapcsolat kialakulása után a gazdák érzékenyebbé válnak. Az együtt töltött idő fejleszti a kapcsolatteremtő és kommunikációs képességet, az empátiát és beleérző képességet. Ennek hatására nyitottabban kezdenek kommunikálni - akár ismeretlenekkel is - így több kapcsolatra tesznek szert. A kedvenc léte, nevelése, gondozása, a tapasztalatok mind jó beszédtémát és kapcsolódási lehetőséget jelentenek - általában is alapot a pozitívabb, nyitottabb  interakcióra. Így könnyebben kezdnek beszélgetésbe, akár az utcán is, mint az állatot nem tartó emberek. Már önmagában a szeretet a kapcsolat is segítő hatású! A gondozás során növekszik a tudatosság, a rendszerességre való képesség, a figyelem és a koncentráció képessége.

A működés hátteréről már nem beszélnek. Pedig ez is nagyon fontos lenne! Az állatokkal való kapcsolat jókedvre hangol, eltereli a figyelmet a problémákról. Vidám érdeklődésük, lelkes közeledésük, vagy épp figyelmes nyugalmuk kizökkent abból a gondolatfolyamból, amit magadban pörgetsz, más érzelmekre hangol. A kapcsolat, az érintés felvidít, áthangol.

A hatást erősíti, ha társadat karakterednek, habitusodnak, jellemző érzeteidnek, hangulataidnak megfelelően választod.

Kutya - igazi társak, jó a szociális képességük, hamar és könnyen alkalmazkodnak a szokásaidhoz. Mindig lelkesen fogadnak, gyorsan tanulnak, hűségesek, szeretnek játszani és nagyon ragaszkodnak. Viselkedésük, tér és mozgásigényük, személyiségük fajtákként változó - érdemes informálódni mielőtt fajtát választasz.
Macska - A kutyákhoz képest a macskák viselkedése nagyon eltérő. A macskád dönt arról, hogy mire hajlandó, engedi-e magát simogatni, szeretgetni. A különféle fajták személyisége, igényei széles skálán mozognak, érdemes utánanézned, hogy ne érjen meglepetés - köztük is vannak zárkózottabb és folyton kapcsolódni vágyó fajták, egyedek.
Ha szeretnél egy környéken lakó példánnyal megismerkedni, de ő nem érez elsőre hasonlóan, akkor kapcsolódni tudsz hozzá, ha rendszeresen egy kis étellel kedveskedsz neki, így ez idővel változni fog, összebarátkoztok.
Semmiképp ne etesd túl és számára megfelelő étellel kedveskedj neki. Ha pedig magadhoz szoktattad, akkor ne hagyd magára, törődj vele továbbra is. Ha bármiről, amit csinálsz úgy érzed, hogy zavarja, idegessé válik, akkor azt a dolgot ne erőltesd a továbbiakban és ilyenkor ne kényszerítsd magadhoz. Hagyd, hogy elvonuljon inkább. Ez utóbbiak minden fajtára, példány esetében igazak!
Lovak és más nagy testű állatok
Szintén gyakran választott példányok. Rezgéseik, viselkedésük nyugtatóan hat ránk - ezzel csökkentve a stresszt és szorongást, el és áthangolnak minket, aktiválva természetes testi folyamatainkat
Halak 
Nyugtatnak azzal a látvánnyal, ahogy könnyeden úszkálnak. Ez a  nyugalom jótékony hatással van fizikai állapotunkra, testi funkcióinkra és lelkünkre is. 

Akik állatot tartanak, ritkábban lesznek betegek, kevesebb gyógyszert szednek, gyorsabban épülnek fel. Kevésbé stresszesek, nő az önbizalmuk, javul kedélyállapotuk.
Az állatok sokszor a testbeszéden, nonverbális jeleknek kívül inkább rezgések útján kommunikálnak - ez a hatás pedig el és áthangol, egy könnyedebb, jobb érzésekkel teli, harmonikus állapotba.
Keresd te is ezt az örömteli, felszabadult, boldog állapotot és kapcsolódj velük.

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr5216289834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása