Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Vigyázz a csontjaidra - hogy minél tovább egészséges testben élhess!

2020. november 19. - Jólétcsokor

 

Csontvesztés, csontritkulás

 

Főként 50 éves kor felett jelentkező anyagcserebetegség, a csontokat építő és lebontó szakasz közti egyensúly felborul, a csontképződés lelassul és csökken a csont mennyiség, az összetételük romlik. A változókori hormonszint változás miatt a nőknél ez a folyamat gyorsabban zajlik. De a férfiak többségét is érinti és egyre gyakoribb a probléma.

A csontozat észrevétlenül és fokozatosan gyengül, törékennyé, válik, ami idősebb korban súlyos törésekhez vezethet. Ezek a törések 50 éves kor felett egyre szaporodnak - gyakran ilyenkor derül csak fény a kiváltó okra. Ezek a sérülések gyakran okoznak mozgáskorlátozottságot, sőt életminőség romlást. Az idősebbek többsége a combnyaktörés következtében mozgáskorlátozottá válik, ezzel elvesztve önállóságát és fokozatosan leépül. A folyamat a háttérben, látható tünetek nélkül zajlik.

Rendszeres fizikai aktivitással, megfelelő táplálkozással megelőzhető, kitolható, lassítható. A korral bekövetkező leépülés lassítható, ha a dohányos leszokik, vagy jelentősen kevesebbszer gyújt rá, segít még a kávé és az alkoholfogyasztás mérséklése is. Ezek az anyagok gátolják a Kalcium - ami a csontok fő alkotóeleme - beépülését. A rendszeres mozgás segíti a csontképződést, a csontszerkezet és minőség megőrzését. 

A Magnéziummal, a Kalciummal együtt segíti a szívműködést, csökkenti a szívinfarktus kockázatát, nyugtatóként is funkcionál, keringés normalizáló, koleszterin és vércukorszint csökkentő. A C és D-vitamin mellett, a fehérjedús, tápanyagokban, zöldségekben gazdag étkezés pozitívan befolyásolja a felszívódást. Viszont a berepülést a szénsavas, alkoholos italok, kávé és a magas folsav tartalmú ételek fogyasztása gátolják. A felszívódás hatékonysága csökken még, ha magas a kortizol termelés, vese,- máj, vagy emésztési probléma eseten, de idősebb korban is. Viszont minden elfogyasztott vitamin többet segít, mintha nem teszel semmit!
Kalcium
Nélkülözhetetlen a szervezet számára az izmok, idegek működéséhez, a csontok és fogak alapanyaga, ezek szilárdságát a foszforral együtt adja - támogatja a magnézium, vas  és B12 vitamin felszívódását, az allergiás tünetek csökkentését. Beépüléséhez C és D vitamin szükséges. Fiatalkorban a megfelelő tápanyagok bevitelével kialakul a megfelelő csontsűrűség, a fogak egészségesek lesznek. De felnőttként is oda kell figyelni a bevitt tápanyagokra, hogy hosszan egészségesek lehessünk.
Kalciumforrások
A sajt, joghurt, olajos magok, diófélék, brokkoli, káposzta, lazac és tengeri halak, tofu. Magasabb a kalciumigénye a rendszeresen sportolóknak, gyógyszerszedőknek, az emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek. Megnövelt mennyiség szükség gyermekkorban, a terhes és szoptató anyáknál.
Magnézium
A szövetekben raktározódik, hozzájárul a csontok, fogak, íny egészségéhez, sejtfal-védő, szabályozza a szénhidrátok-zsírok-fehérjék anyagcseréjét, a táplálék felszívódását az izmok működését, a memória állapotát, és a hangulatot is..

Magnéziumforrások
Kakaó, tökmag és csonthéjasok, a legtöbb zöldség és gyümölcs. Bevételét érdemes két étkezés közé időzíteni, éhgyomorra - könnyítve a felszívódást.

Hiánytünetek
Hiányállapot a rossz összetételű és minőségű, tápanyagot érdemben nem tartalmazó táplálkozás, mozgásszegény, vagy túlterhelt, stresszes életmód miatt alakul ki. Fejfájást, étvágytalanságot, szédülést, memória és koncentrációs problémákat, izomgörcsöt, szívritmuzavart, kimerültséget, álmatlanságot tapasztalhatsz, jellemző még a gyengeség, a viselkedészavar és a depresszió is a hangulatingadozások mellett.

Ne az ételen, a tápanyagokon spórolj! Válassz minőségi összetevőket a felesleges tartalmatlan kalóriák helyett, válassz korodnak, élethelyzetednek megfelelő vitaminokat. Mozogj rendszeresen, pihenj és alkalmazz stressz csökkentő módszereket.

Élj a lehető legtovább egészséges testben, vigyázz csontjaid, fogaid állapotára, mert meghatározzák életminőséged! A fogak megóvásáról itt olvashatsz részletesebben.


Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr10016290986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása