Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Rossz tartás és következményei

2020. december 16. - Jólétcsokor

 

Rossz tartás és következményei
Mit tehetsz a fájdalom ellen jó közérzeted érdekében?

A mai emberek többsége rengeteget ül - autóban, vagy más közlekedési eszközön, a munkában, otthon, a tv, számítógép előtt és még lehetne sorolni. Ez még jellemzőbb a hidegebb időszakban, amikor több időt töltünk bent. Ez a testtartás amúgy sem előnyös, a testünk nem erre lett kitalálva. Különösen rossz hatással van, ha ezt még rossz, görnyedt testtartásban tesszük!
Figyeld meg magad, hogy ülsz... lehet, hogy a többséghez hasonlóan az tapasztalod, hogy valamilyen szempontból nem épp megfelelő pózban. Ennek lehet több oka, nem megfelelő munkafelület-szék magasság, vagy csak hanyag tartás. Így lehet, hogy ezt a görnyedt testtartást máshol is felveszed, asztal, vagy más mellett állva.

Tegyél ellene! Nyújts!
Hogy segít ez neked?
Az ízületek újra természetes állapotba kerülnek, visszaáll az egészséges tartás, megszűnik a rögzült, helytelen pozíció, amit mi naponta akár óraszámra felveszünk ezekbe merevedve.
Jellemzők: a görnyedt ülés és a mobilt, más okos eszközt néző, teljesen lehajtott fejtartatás - ezek hosszútávon nyak, váll, hát, derék fájdalmakhoz fognak vezetni, mivel a test évek alatt átáll erre a helytelen, egészségtelen pozícióra. Ennek következtében megrövidülnek az izmok, szalagok. A mellkas folyton beesik, megrövidülnek a mellizmok, így előrehúzva a váll ízületet és ugyanaz történik a nyak, hát esetében is - a megrövidülnek az izmok, és folyamatosan húzzák az ízületeket. Végül már a teljes napot ebben a rossz tartásban töltjük, ez pedig egy idő után nagyon fájdalmas.
Ha rendszeresen nyújtunk, elkerülhetjük ezeket az évek múlva jelentkező problémákat, vagy csökkenthetjük, ha már kialakultak.

Hogy kezdj neki a nyújtásnak?
A hatékony eredményhez szentelj külön alkalmat a gyakorlatoknak. Az esetleges sérülések megelőzésére mindenképp melegíts be, mozgasd át magad kicsit előtte. Egy-egy izom esetében a nyújtás ideje legyen legalább 30 mp, ahhoz, hogy hatását kifejtse. Viszont ennél jelentősen hosszabb időt már nem érdemes az adott helyzetben töltened. Tartsd ki a pozíciót, majd fokozatosan, alkalmanként igyekezz tovább feszíteni - lassan, elkerülve a rángatást. Az izom nem fogja ez "szeretni", viszont, ha lassan kifújva a levegőt, mélyeket lélegzel, oldod a keletkezett feszült ellenállást.

Milyen gyakorlatokat végezz?
A rossz tartás következtében megrövidülő főbb izmok: a mell, nyak, váll, kar, csípőhajlító, has, a comb első és hátsó, valamit a fenék, vádli izmai. Olyan nyújtó gyakorlatokat keress, amik megdolgoztatják ezeket a területeket.
Próbáld ki, kezdj nyújtani és nap közben figyelj a tartásodra, ha görnyednél, javítsd a testhelyzeted.
Frissülj fel, mozgasd át magad naponta többször. Kezdj nyújtani és előzd meg a problémákat, egészséged és jó közérzeted érdekében.

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr9516346860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása