Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Tegyél magadért

2021. február 03. - Jólétcsokor

Tegyél magadért!

 

Javítsd a közérzeted és változtass, hogy sikerüljön "kialakítani" az egészséges, fitt testalkatod - miközben haladsz a célmegvalósítás


Jöjjenek a tippek:
Írd le a reálisan megfogalmazott, mérhető, lepésekre bontott céljaid
Ha leírod, láthatóvá válik a megvalósítás útja, nem fogod halogatni, hogy belekezdj. Átlátod mit kell tenned, mire van szükséged ahhoz, hogy megvalósítsd.
Jegyezd le a bevezetni tervezett változtatásokat
A következő időszakban ezek gyűjtsd mellé, amit elértél az adott területen. Ez segít belevágni az új, kihívást jelentő feladatokba, mert látod, a haladást, az eredményeidet, hogy mennyi mindenre képes voltál eddig. Ha visszanézed ezt a listát, nagyon motiváló lesz! Vedd elő akkor is, ha épp valami nem a terv szerint sikerül - átlendít, hogy folytatni tudd.

Az önbecsülésed, önérzeted, hatással van a haladásodra, az egészségedre és elégedettségedre is.
Ha nem szereted, nem fogadod el magad,
akkor érezheted úgy, hogy nem érdemled meg, hogy megadj dolgokat magadnak - Időt, lehetőséget, módot, hogy elérd, amit valóban szeretnél és elégedett legyél. Pedig ezekre mind szükséged lesz, hogy változtatni tudj!

Alakítsd az életmódod
Kezdj hosszú távon gondolkodni 
A pár napos kúrák helyett, amik hatása is rövid, tervezz életmódváltást!

A vágyott, fitt, egészségesen sportos alkat elérése érdekében:
Könnyíts
Alakítsd
fokozatosan az étrended és csökkentsd a mesterséges adalékok, kész ételek aranyát. Hagyd el a nagyon sok bevitt zsírt, válts cukormentes italokra. A fehér cukrot cseréld egészségesebb változatra, a fehér lisztet - ha nagyon szereted a kenyérféléket -  fogyaszd ritkábban, vagy cseréld teljes kiőrlésűre. De akár el is hagyhatod. Ezek helyett fogyassz több rostban gazdag ételt, zöldséget, gyümölcsöt. Fokozatosan haladj, vezess be új alapanyagokat és ami ízlik, csak azt használd a továbbiakban.
Növeld a fehérje bevitelt
Ahogy idősebb leszel, fokozatosan emeld az elfogyasztott mennyiséget. Ez támogatja a sejtek megújulását, lassítja az öregedési folyamatokat - ezzel csökkented az izomvesztést, ez még a bőr szerkezetének regenerálódását is előnyösen befolyásolja. Ráadásul a fehérjék emésztési ide hosszabb, így tovább érzed magad jóllakottnak, energikusnak.
Lassú anyagcsere ellen
Igyál
- a növelt folyadékmennyiség segít emészteni, támogatja a kiválasztási folyamatokat is. Erre a többletre szükséged lesz a plusz fehérje és rostmennyiség feldolgozásához is.
Állj fel
Ha sokat kell ülnöd, 30 percenként, mozgasd át magad, lazíts, nyújts pár percet miközben rövid sétát teszel. Ez kicsit felpörgetni a keringésed és az anyagcseréd.

Rendszeresség
Napirend
Étkezéseid időzítsd nagyjából hasonló időpontra.
A szervezeted érezni fogja, hogy nem szenved hiányt, ezért nem is lassítja az anyagcseréd, nem kezd tartalékolni. Ha beosztásod, életmódod mellett lehetőséged van, igyekezz bevezetni egy nagyjából stabil időrendet. A szervezeted hozzászokik, hogy mikor mi következik és egy idő után automatikusan hangolódik a következő dologra, felkészül erre. Előnyös ez az étkezés, mentális terhelés, aktivitás, lefekvés és könnyű elalvás eseten is.
Pihenés - Ha megoldható, akkor igyekezz nagyjából ugyanabban az időben kelni és feküdni. Ha későn feküdtél le, akkor is próbálj meg ugyanúgy felkelni és inkább pihenj kicsit délután, vagy feküdj le korábban este.
Mozgás  - tervezz be hetente legalább 2 alkalmat, amikor közepes intenzitással edzel és tedd a mindennapjaid részévé az aktivitást valamilyen formában - ez lehet jóga, intenzívebb séta, kirándulás - bármi, amihez épp kedved van. Váltogathatod a különféle edzésmódokat, legyen kardió és erőnléti edzésed is, alkalmanként csak lazíts és nyújts. Így tudsz olyat választani, amihez van kedved. A kardió felpörget, míg a saját súlyos, súlyzós edzés, a funkcionális tréning támogatja az izomépítést.

Fontos, hogy jól érezd magad testileg, fizikailag és elégedett legyél az alkatoddal!
De az elérni kívánt testalkat megvalósulása, a szám a mérlegen, nem oldja meg automatikusan minden problémád! Nem hoz hosszútávon sem boldogságot, sem önbizalmat! A magabiztosság, az elégedettség Nem súly kérdése! Ha közben lemondasz a haladásról életed más területein, vagy ezek hosszútávon háttérbe szorulnak, nem leszel igazán elégedett, boldog.
Inkább próbáld megtalálni az egyensúlyt a különböző, számodra fontos területek közt.

Sok sikert kívánok a megvalósításhoz!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr9916401280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása