Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Tavaszi immunerősítő étkezési tippek - Emésztés

2021. március 30. - Jólétcsokor

 

Tavaszi immunerősítés, közérzetjavítás - emésztés

 

 

 

 

  

Az elmúlt időszak eseményei sokak mentális és pszichés állapotát befolyásolták. Stresszesebbek lettek, mert kiszolgáltatottnak, bizonytalannak érzik magukat és "közérzetjavításképp" az alkoholhoz, más tudatbefolyásolókhoz, vagy az étkezéshez fordulnak pozitív töltésért. Ahogy bizonytalanság és a stressz növekszik, úgy csökken a motiváció, a pozitív érzetek, célok, irányok keresése. Rengetegen ezt a változást nem tudják mentálisan kezelni, mert nem ismerik az öngondoskodás lehetőségeit, a mozgás, a meditáció, a jóga, vagy az egyéni célmegvalósítás, tervezés, önfejlesztés pozitív lehetőségeit és eredményességét. Megváltoztak még az alvási, étkezési szokások, a testmozgás lehetőségei, sőt a napirend is. Ez a tény és a meglévő egészségügyi problémák együttesen sokaknál további egészség gondokhoz, közérzet romláshoz, hízáshoz vezettek.


Emésztési problémák
Nem csak arról van szó, amikor valakinek egyértelműen valamilyen ételallergiája van, hanem azokról a helyzetekről is, amikor valamilyen alapanyag, vagy étel,- ételkombináció elfogyasztása után emésztési nehézség jelentkezik bármilyen formában. A jó közérzet, az immunitás, a fittség megőrzéséhez fontos az étrendtervezés, az ételválasztás mellett a számodra szükséges vitaminok, tápanyagok pótlása és a megfelelő pihenés. Elengedhetetlen a jó emésztés, az esetleges felszívódási problémák specifikus kezelése. Tegyél magadért és változtass étkezési szokásaidon, hogy jobban érzed magad.


Emésztés gondok?
Az enzimek segítenek a különféle ételek, alapanyagok lebontásában. Ha valamelyik enzim hiányzik, vagy kevés termelődik, akkor az evés után gyakori az emésztési problémák megjelenése,  puffadás, hasmenés, székrekedés, gyulladások a szervezetben, rossz közérzet, energiahiányos állapot a nem megfelelő lebontás miatt. Ez bizonyos esetekben vitalitáscsökkenést, immunitás gondokat, sőt hízást is eredményezhet.

A fő emésztő enzimek
A lebontó enzimek többsége a hasnyálmirigyben termelődik, de már a rágás során keletkező nyál is hozzájárul a bontási, emésztési folyamathoz. A nyálban található a keményítőbontó enzim, az amiláz. Emellett még két fő emésztőenzim van, a lipáz - a zsírok lerontásáért, és a proteáz - az állati fehérjék lebontásáért felelős. Leggyakoribb, hogy ezek valamelyike okoz gondot. 

Enzimek és szerepük
Amiláz a szénhidrátokat bontja egyszerű cukrokra. A laktáz a laktózt bontja. A hasnyálmirigy termeli a lipázt, ez a lipideket, a zsírokat bontja. A proteáz a különféle fehérjék bontását végzi. A maltáz a keményítőket, míg a cukráz a cukrokat bontja glükózra és fruktózra. Ha valamelyikből hiány van, akkor változatos emésztési problémákat tapasztalsz.

Az enzimhiány jelei
Ha az amiláz hiányzik: a szénhidrátok cukorrá alakítása nem zajlik tökéletesen, ez hasmenést, görcsöket, puffadást és teltségérzetet okozhat. A máj és az epe szerepe fontos a zsírbontásban. A lipáz hiányában a zsírok lebontása nem zajlik megfelelően - epefájdalmak és hasnyálmirigy gyulladás jöhet létre, a bőr gyakran pattanásos, gyulladások jelennek meg a szervezetben. A proteáz a fehérjéket bontja, először peptidekké, majd aminosavakká alakítja. Ha hiányzik, vagy kevés van,  gyulladások jelennek meg a szervezetben, hasmenést, puffadást okozhat. 
Ha visszatérő gombás problémák  jelentkeznek, akkor érdemes kerülni a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, finomított cukrokat, lisztet. Fogyassz több natúr joghurtot és kefirt.

Enzimhiány esetén a szervezet kevésbé hatékonyan, vagy nem lesz képes lebontani azt az adott tápanyagot. A szervezet képes előállítani az enzimek egy részét. Másik részüket bizonyos ételek gyakori fogyasztásával, sok nyers zöldség és gyümölcs beiktatásával lehet pótolni. Ezek gyulladáscsökkentő hatása segíti a bélflóra regenerálódását és kevésbé valószínű, hogy az emésztési problémák következtében túlsúly alakul ki. Az emésztőenzimek gyógyszerekkel, étrend kiegészítőkkel is bejuttathatók.

Ételek az enzimhiány csökkentésére
A banán amiláz, a kefír lipáz és laktáz és proteáz tartalmú. A papaya és az ananász proteázt tartalmaz, amilázt az ananász, papaya, mangó és a méz,  lipázt a tojássárgája, az avokádó és a kókusz.
A folsav segíti a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását, a vérképzést  és gyulladáscsökkentő, közérzetjavító hatású. A következő alapanyagok tartalmazzák: sárgabarack, leveles zöldségek, máj, spenót, articsóka brokkoli, sárgarépa, kelbimbó, cékla, burgonya, avokádó, zöldborsó csicseriborsó, babfélék, szója.

Ha nem érzed jól magad, közérzetjavításra ne az alkoholhoz, egyéb drogokhoz, vagy az étkezéshez fordulj. Ismerd meg a mentális öngondoskodásban rejlő lehetőségeket. Ahelyett, hogy azon őrlődnél, amire nincs hatásod, nem tudod irányítani, változtass azon, amire hatással tudsz lenni! Tegyél magadért, egészségedért és érezd jobban magad!

Kellemes, aktív tavaszi napokat kívánok Nektek!


Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3516478436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása