Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Önbizalomnövelés

2021. április 06. - Jólétcsokor

 

Önbizalom növelés - Tippek

 

 

Az önbizalom, a magabiztosság, amikor hiszel magadban és nem kiféle fordulsz megfelelésből, vagy megerősítésért. A stabilitás, az energia, a vitalitás, a harmónia, amivel képes vagy a dolgok kezelésére és új dolgok örömteli teremtetésére, megosztására. Valamint az ebben a folyamatban újra és újra érzett boldog elégedettség.
Sokunknál van még fejleszteni való...

 Az önbizalom hozzátartozik ahhoz, hogy mennyire vagyunk boldogok és sikeresek. Ha meg akarunk felelni, igyekszünk úgy viselkedni, ahhoz a képhez igazodva reagálni, ahogy mások szeretnének látni minket, aszerint, ahogy ők várjak, hogy reagáljunk. Ilyenkor sokszor zavarban vagyunk, nem viselkedünk természetesen. Valamilyen álarcot veszünk fel - ez lehet okos, a félénk, a zárkózott, a fölényes, vagy bármilyen, de mindez csak rejtőzködés. Próbáljuk elfedni, hogy kik is vagyunk valójában. A megfelelni vágyás miatt nem merjük megmutatni valódi önmagunkat.

Ha még emlékszünk erre egyáltalán...
Évek, évtizedek után marad a meghasonlás, csak szerepeket játszunk, amikor valódi énünk annyira háttérbe szorul, hogy el is tűnünk.  Ez a meghasonlás, a felismerése késztet jó esetben önmagunk újrafelfedezésére. A cél ilyenkor újra megismerni valódi énünk, személyiségünk, felfedezni azokat a területeket, amik érdekelnek és elkezdeni bízni abban, hogy így is elfogadnak.

Legtöbbünk esetében gyerekkorunk, baráti,- és társkapcsolataink és a neveltetésünk erősen meghatározó nyomokat hagy személyiségünkön és önbizalmunkon. Viszont ez a későbbi időkben alakítható! A stabil önértékelés kialakításához tudnunk kell, hogy mi érdekel, miben vagyunk jók. Mi az, amit környezetünk is értékel bennünk. 

Fedezd fel újra valódi önmagad, kísérletezz, valósítsd meg vágyaid!
Vannak közös és egymástól eltérő életcéljaink, és képességeink. Jó, ha összeállítjuk a saját listánkat mindkettőről, hogy hatékonyabban tudjunk fejlődni boldogságunk érdekében.
Ezek a képességek eléggé egyéniek, eltérőek lehetnek. Valaki jó zenei, más írói képességekkel rendelkezik. Vannak, akik a szociális területeken kimagaslóak, vagy jól kommunikálnak. Még számos erény lehet. Ilyen a kreativitás, a szervezőképesség, a rá,-és beleérző képesség, a kitartás, a vizuális önkifejezés különféle módjai, a takarékosság, vagy a természet szeretete és ismerete. Gondold végig mik ezek a te esetedben. Ezen erények, személyes céljaid és egyéni érdeklődésed mentén haladj. Ez növelni fogja az önbizalmad, javulni fog az önértékelésed. Ez szükségesek ahhoz, hogy szeresd magad. Önmagunk szeretete, elfogadása fontos, hogy mások is szerethessenek és elfogadhassuk szeretetüket.

Fontosak az önmegerősítő tapasztalatok! Ha eléred a célod, nyugodtan jutalmazd meg magad és legyél büszke arra, hogy megvalósult a kitűzött dolog. Ne kicsinyeld le az eredményeid - ez rombolja az önbizalmad. Nézd ezeket reálisan. Tekintheted fontos mérföldkőnek, lényegesnek, amikor eléred az egyik célod, amiről hosszú ideje álmodozol. Ilyenkor a jutalom, valami számodra kedves dolog, örömet és további lendület ad. Készíts listát az elért eredményeiről, hogy utólag büszkén tekinthess vissza, hogy mennyi mindent értél el az év folyamán. Nyugodtan fogadd el a pozitív visszajelzéseket és bókokat! Ne háríts, szeresd, fogadd el magad. Ez különösen fontos, hogy el tud fogadni mellette a hibákat, a korlátokat, amikkel rendelkezel. Mindenkinek vannak ilyen személyes korlátai, hibái, mégis kölcsönösen elfogadjuk egymást.
Ne azzal foglalkozz, hogy mit kéne csinálnod, hol kéne tartanod más külső normák, a társadalmi elvárások szerint. Haladj úgy, ahogy neked jó.

Mentális egészség megőrzés, öngondoskodás
Az előzőek mellett tudatosan figyelj arra, hogy érzed magad fizikailag és lelkileg. Törődj azzal is, hogy milyen a pszichés állapotod, mennyire harmonikusak a mindennapjaid. Vizsgáld meg, hogy haladsz-e céljaid felé. Mindig legyenek új, mentális kihívást jelentő terveid és foglalkozz rendszeresen ezek elérésével. Tanulj és fejleszd magad. Viszont hagyj elég időt magadnak az alvásra, a feltöltődésre is, hogy legyen elég energiád mindezek megvalósításához.
Váltogasd aktuális érzeted szerint az aktív szabadidőd töltésének módjait. Olvass, játssz, nézz filmet, vagy kapcsolódj ki barátaid körében valamilyen módon. A feltöltődés fontos, hogy aktív és produktív tudj maradni.

Naponta rendelkezésre álló, rövid szabadidőd hatékony eltöltésére számos lehetőség van! Nagyon kevés időt, fél órát is, jól ki lehet használni, hogy tegyél további haladásodért!

Önfejlesztő lehetőségek a folyamatos tanulásért:
Kapcsolódj valamilyen támogató közösséghez, osszátok meg a közösen érdekesnek tálalt témában szerzett tapasztalataitokat, adjatok ötleteket, hasznos információkat egymásnak a folytatáshoz. Fejleszd magad egyénileg ebben a témában. Olvass újdonságokat róla. Tanulj újat, próbáld ki. Kereshetsz egyénileg, konkrétan a téged éppen foglalkoztató részéről, de egy online tanfolyam is jó ötlet. Ezeknél viszont egy személyes mentor támogatása sokkal hatékonyabb, gyorsabb módszer! Így külön, a te egyedi igényeidnek megfelelően tanulhatsz, anélkül, hogy mások felvevőképességéhez kéne igazodnod. Ha erre találsz megfelelő személyt, akkor mindenképp ezt a lehetőséget válaszd!
Írd össze megvalósítandó terveid vannak még a közeli és távolabbi jövőben ezen a területen. Tervezd meg a lepéseket, feladatokat is. Ilyen módon tartalmasan fejlesztően, produktívan töltöd a szabadidőd.

Fordíthatsz időt magadra, hogy meg tudd őrizni kiegyensúlyozottságod és feltöltődj: 
Mozgasd át magad, jógázz, fuss, tornázz, erősíts, meditálj - tegyél érte, hogy levezesd a stresszt. Vonulj félre "tűz-nézni", rendezni gondolataid, kiengedni a gőzt. Vagy kényeztesd magad egy fürdővel, használj különféle krémeket és illatokat csináld, meg a frizurád, sminkelj. Olvass kedvenc könyvedből, magazinodból. Hallgass zenét. Írj naplót, vezess naptárt. Kapcsolódj tartalmasan a környezetedben élőkkel. Oszd meg valamilyen hasznos tapasztalatod, felismerésed, egy számukra is hasznos és érdekes újdonságot, amiről hallottál, tanultál. Ezzel harmóniában tudod tartani magad.

Az öröm, a jó érzés a kulcs! Válassz aktuális igényednek megfelelő módot és maradj egyensúlyban! Tegyél magadért és változtass! Töltődj fel pozitív tapasztalatokkal, érzésekkel és valósítsd meg terveid magabiztosan haladva.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr2916455130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása