Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Karácsony, kedvencek - ételdömping...

2020. december 20. - Jólétcsokor

Év végi ételdömping - Aggódsz, hogy túleszed magad?


Pár tipp, hogy élvezhesd az év végét... A karácsonyi időszakban jellemző, hogy sokan az egész hónapban tartó evészet miatt az új évet jelentős súlygyarapodással kezdik. Hogy tudod összeegyeztetni az ünnepi asztalon halmozódó különféle, általában nem épp energia csökkentett, finom kedvencek iránti vágyad azzal, hogy rettegsz a hízástól? Nem kell, hogy ez nálad is 4-6 plusz kilóhoz vezessen, mint az átlag esetében!
Ha betartod a következő tippeket, akkor jelentős többlet nélkül megúszod a kritikus utolsó másféle hetet.

Azzal tisztában kell lenned, hogyha az év többi napján figyelsz az étkezésedre, akkor az ünnepnapokon nyugodtan engedélyezhetsz magadnak annyi szabadságot, hogy kóstolsz kedvenceidből.  Sőt, megoldhatod jelentős többletet nélkül is! Ez az aggódás akkor még intenzívebben jelentkezhet, ha életmódot váltottál és  jelentős változásokat sikerült elérned az elmúlt időszakban. Alakod, fitt formád az év folyamán alakítod. Ha tudatosan odafigyelsz, akkor annak ellenére, hogy pár napig hagyod magadnak, hogy kiélvezd kedvenc ételeid, nem fogsz visszatérni régi rossz, egészségtelen szokásaidhoz, amiktől már sikeresen megszabadultál.
Idén, ha kedvet érzel, lehetőséged van kipróbálni diétás verziókat néhány ételből, vagy készíthetsz teljesen fitt, egészséges menüsort is - hiszen valószínűleg kevésbé lesz jellemző a látogató rokonok forgataga, ezért nem kell feltétlenül minden ponton megfelelned a családi szokásoknak.
Viszont vannak olyan receptek, amik a családi tradícióhoz kötődnek és jók változtatás nélkül, vagy azok a szeretteid által készített kedvenceid, amik hagyományos módon készülnek, szénhidrátban gazdagok, krémesek, édesek. Mindannyian szeretjük a hagyományos ízeket! Ezen a pár napon az évben, tudatosan élvezheted ezeket a kedvenceket. A hagyományosan készült ételeket ugyanúgy fogyaszthatod, ha mértékletes vagy, nyugodtan ehetsz ezekből is, ha igazán szereted őket. Nem kell megvonnod magadtól kedvenc ételeid élvezetét. Emberből vagyunk, szükségünk van ezekre az alkalmakra, különösen az ünnepeken, amikor jó hangulatban együtt vagyunk szeretteinkkel. Arra figyelj, hogy válóban abból egyél, amire vártál és vágytál! Nem kell végigenni a teljes menüt, válogass nyugodtan, hogy igazán elégedett legyél! Így az ünnepek különösen várt alkalmak lesznek szeretteiddel és kedvenceiddel. 

Ha a megelőző időben törekedtél arra, hogy kicsit visszavegyél, mozogtál, akkor főleg nem kell aggódnod! Arra figyelj, hogy ez ne menjen át az egész hetet végigérő, napi több étkezésre kiterjedő zabálásba. Ha kinevezel minden nap egy étkezést, amikor kedvedre kóstolgatsz, esetleg közbeiktatsz egy napot, amikor könnyebb ételeket készítesz, igyekszel lecsökkenteni az alkohol és a cukros italok fogyasztását, viszont eleget iszol, esetleg némi mozgást is beiktatsz, nincs okod aggodalomra. 2-3 nap alatt nem fogsz elhízni, ha eldöntöd, hogy csak ezeken a napokon eszel kedvenceidből, utána pedig visszatérsz a szokásos étrendedhez. Ha a mérleg többet is mutat, ez valószínűleg a sósabb, szénhidrátban gazdagabb ételek vízmegtartó hatása miatt van - ha ez távozik a testedből, akkor visszaáll a súlyod. 
Esetleg kissé félrementek a dolgok? Ha valami miatt nem sikerült tartanod a tervet, és valóban gyűjtöttél 1-2 kiló pluszt, ezt akkor sem lesz annyira nehéz gyorsan eltüntetned!
Megeshet az is, hogy még jót is teszel a diétádnak, mivel ezek az ételek olyan plusz energiát és tápanyagot tartalmaznak, amit a naponta fogyasztott ételeid nem. Így azon túl, hogy jól érzed magad, még anyagcseréd is felpörgeted. Ezekhez a szénhidrátban, zsírban, cukorban egyszerre gazdag ételek mellé igyekezz sok zöldséget fogyasztani, inni, ezzel megelőzve a gyors inzulinszint ingadozást, a hamarosan ismét jelentkező étvágyat, kimerültséget. Hogy tényleg ne kelljen aggódnod, készíthetsz teljesen egészséges, fitt menüsort is.

Élvezd a boldog pillanatokat, a közösen töltött időt, és egyél bátran! Ne érezz bűntudatot, mert nem tettél semmi rosszat! Legyél hálás a készítőnek és magadnak is, hiszen eddig befektett energiád eredménye, hogy aggódás nélkül teheted ezt! Élvezd ki az ételt és örülj az év végi élményeknek! További tanácsokat tálalsz korábbi bejegyzeseimben: Akcióterv ünnepekre és egyéb alkalmakra: 1.rész, 2.rész.

Boldog Karácsonyt és szép, élmenyekben, közös pillanatokban és örömekben gazdag év végét kívánok Neked!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr5016352318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása