Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Hogyan fogyj, ha a felesleg a nagyrészt a hasadon rakódott le? Tippek az étkezéshez, mozgáshoz

2020. február 08. - Jólétcsokor

Miért probléma a hason felgyülemlett jelentős zsírmennyiség? Hogyan add le, ha a felesleg nagyrészt erre a területre rakódott le?

A pocak nem csak esztétikai problémát jelent, hanem egészségügyi nehézségeket is okozhat.

 

Hasüregi zsigeri zsírfelhalmozódás növeli a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát és valószínűbben számíthatsz magas vérnyomásra, okozhat még légzési zavarokat, alvás problémákat. Nőknél meddőséget. 40 felett az anyagcsere lassulásával és a hormonális változások miatt megjelenhet a hason felhalmozódó zsír akkor is, ha eddig nem volt rád jellemző, hogy ide hízz.

Hogy csökkentsd az ide felhalmozódott többletet ?
Kezdő lépésnek csökkentsd a szénhidrát és cukor bevitelt amennyire csak lehetséges, figyelj oda a zsírok fogyasztására is, hagyd el a glutént, fehér lisztet tartalmazó pékárukat, péksüteményeket. Ha érzékeny vagy a tejre, tejtermékekre, kerüld használatukat, mindenképp csökkentsd a tej fogyasztását. Növeld viszont a rost és fehérjebevitelt. Igyekezz eleget pihenni és csökkentsd a napi stressz szinted, mert a kialvatlanság és az stresszes életmód szintén fokozhatja a hízást erre a területre.

Kezdj el mozogni, ha eddig nem tetted volna! Negyven felett amúgy is javasolt, hogy növeld a fehérjebevitel, ez ráadásul támogatja, hogy több izmot építs. Ehhez vezess be erősítő edzéseket, súlyzós tréninget lépcsőzést, ha szoktál futni, tekerni sprintelj bele néhányszor. Ha erőnléted engedi, próbáld ki az intervallum edzéseket.

A célzott hasi zsírégetésről szóló mítoszok: pl. ha hasizomerősítésbe kezdesz, akkor innen fogsz fogyni - és az  ehhez hasonló megközelítések és javaslatok annyiban igazak csak, ha edzed ezt a területet, akkor több izmot építesz, a több izom pedig több energiát használ fel. Célzott zsírégetésről nehezen beszélhetünk, mert a szervezet, ha életmódot váltasz, csökkented az energiabevitelt, a test minden részéről fogyasztani kezdi a zsírt, nemcsak innen. Mindenkinek van egy jellemző terület, ahol a szervezete tartalékol, ide hízik legfeltűnőbben, általában ehhez a tartalékhoz nyúl a szervezet legutoljára, ezért kitartónak kell lenned.

Ha rendszeresen nagyobb mennyiségben fogyasztasz alkoholt és esetedben a férfiakra gyakran jellemző sörhassal van dolgod, de egyébként normális testalkatú vagy, akkor minimalizáld az alkoholfogyasztást, mert magas cukortartalma miatt puffasztó, víztartás okozó hatásokat produkál az ital. Mivel relatív magas energiatartalommal bír, hosszú távon pedig az így elfogyasztott plusz kalóriamennyiség közvetlenül ide rakódik le. Csökkentsd az egyéb folyékony kalóriák bevitelét is.

Ha már egy ideje egészségesen táplálkozol és mozogsz, viszont változást mégsem tapasztalsz, akkor ennél drasztikusabb beavatkozásra lesz szükséged!
Vezess be 10 gramm alatti szénhidrátot - legalább időszakosan. Figyelj, hogy alacsony legyen a zsírbevitel is, ha szükségtelenül növeled a mennyiségét, ez szintén a hason halmozódik fel. Told az arányokat inkább a fehérjék felé. Viszont, ha időszakosan alacsonyan tartod a zsírbevitelt, a hason levő tartalékot használja fel a szervezet a ketonokat előállításához. Ha rendszeresen éhes vagy, egyél többször, kis adagokat. Ha viszont ezzel nincs gondod segíthet a táplálékbevitelt egy  maximum 8 órás intervallumban, 2 részben oldod meg - erről részletesebben előző cikkemben találsz információkat. (link: )

Célzott gyakorlatokkal rásegíthetsz pl. fordított hasizom gyakorlat, ezt több verzióban is végezheted. Ha derékproblémáid is vannak, akkor kezd az álló változattal, ha ez nem okoz gondot, próbáld ki a dönthető padon, idővel súlyzóval kombinálva, ha növelni akarod a terhelést. Az összes alhasi izmot erősítő gyakorlat segít a vizuális formálásban, mivel javul a terület tartása, nem tűnik megereszkedettnek a has.

Ha ezt a területet szeretnéd formálni kitartónak kell lenned és több fronton támadást indítanod, hogy le tudd dolgozni innen a felesleget!
Sok sikert - szabadulj meg mihamarabb a hasi zsírtól, hogy jobban érezd magad lelkileg és egészségileg egyaránt!

Kapcsolódó témák előző írásaimban: Hogy fogj, a fenékről, csípőről és combokról LINK  , Mozgás nagyobb túlsúllyal sérülésmentesen LINK.

 

A következő részben: hogy teheted könnyebbé a diétát, miként kerülheted el a csábulást okozó helyzeteket.

Kassy

 

Kiegészítés

Köszöntöm az új feliratkozókat! Köszönöm a sok megosztást! Ha érdekesnek találtad írásom, íratkozz fel Te is, hogy azonnal értesülj az új tartalmakról!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3515911988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása