Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Az alvás és a mélyalvás jelentősége

2021. március 02. - Jólétcsokor

Az alvás és a mélyalvás szerepe

 

Az alvás mennyisége, minősége nagyban meghatározza azt, hogy mennyire leszel energikus másnap. A megfelelő hosszúságú, minőségi pihenés segít, hogy feldolgozd az előző nap eseményeit, információit. Helyreállít fizikailag és mentálisan is. Ha kipihened magad, regenerálódik tested és agyad, megnyugszol, távozik a feszültség.

Ha rendszeresen az alvásidőn spórolsz, keveset alszol és kevés időt töltesz a mélyalvási fázisban, másnap fáradt leszel, gyűröttebben nézel ki, mert a tested, az agyad nem tudott megfelelően regenerálódni. Az alvás alatt állsz helyre fizikai és mentális területen, hogy kész legyél az új nap kihívásaira. A mélyalvási fázisban termelődik a növekedési hormon, gyógyítja magát a szervezet, regenerálja, építi, erősíti a szöveteket, a csontokat és az izmokat. Helyreállítja a memóriát, ennek tanulást segítő, rendszerező, feldolgozó hatása van, amellett, hogy stresszoldó is.
Az alvásnak ezért nagyon fontos szerepe van. Különösen a mélyalvásnak, amikor az agyhullámok lelassulnak. Ilyenkor kevésbé vagy hajlamos felébredni, szinte lebénul a tested, csak az alap életfunkcióid működnek. Ha ebben a fázisban valaki, valami felébreszt, alig tudod hol vagy, nehezen találsz vissza.

Az alvás hat még általános egészségi állapotod alakulására, befolyásolja, hogy mennyire vagy ellenálló a betegségekkel, fertőzésekkel szemben.
Hormonszintjeid is alakítja.
Amikor az alváson spórolsz, az éhséget szabályozó hormonok rendszere felborul. A grelin – “éhség hormon”, ez közvetíti agyadnak, hogy jóllaktál, vagy éhes vagy. De ha keveset alszol, szintje emelkedikéhesebbnek érzed magad.  Bekövetkezhet ez még akkor is, ha erős, vagy rendszeres stressz éri a szervezeted, sőt előfordulhat még a böjt és szigorú diéta esetén.
Társa, a leptin – “jóllakottság-érzet hormon” szintje lecsökken. Ez felelős az energiaháztartás szabályozásáért, blokkolja az éhséget. Ez esetben viszont azt jelzi, hogy nem vagy jóllakott és szükségtelen túlevésre késztet. Ezért is fontos, hogy szánj elég időt a pihenésre, alvásra.
A Melatonin az ébrenlét - alvás szabályozásáért felelős. Mialatt pihenünk, növekedési hormon termelődik, regenerálódunk, gyógyulunk és épülnek az izmok, szövetek. Ha rendszeresen nem alszunk eleget, nő az étvágyunk, lassul a gyógyulási folyamat, immunitásunk gyengül, stresszesebbek leszünk.(Továbbiakat olvashatsz hormonokról régebbi írásaimban: Link: https://joletcsokor.blog.hu/2020/03/25/hormonok_es_hatasuk és itt:https://joletcsokor.blog.hu/2020/03/27/a_siker_es_a_hormonok_kapcsolata_hogyan_valhatsz_sikeresse).
Befolyásolja mennyire leszel éhes és tudsz-e fogyni. Ha nem alszol eleget, fáradt vagy, az energiahiányt a szervezet automatikusan evéssel akarja kompenzálni. A legtöbbször ez túlevéshez vezet, az ilyenkor a gyakran választott, egészségtelen, gyorsan felszívódó, cukros szénhidrátok fogyasztása pedig hosszú távon hízást okoz. (Ezzel kapcsolatban olvashatsz még: Link:  https://joletcsokor.blog.hu/2020/05/20/kajakoma_ellen_919   és  Linken: https://joletcsokor.blog.hu/2020/05/08/figyelj_a_jelekre_milyen_etelt_kivanunk_2_resz )

Az alvás számos dolgot meghatároz! Ezért fontos, hogy kielégítő legyen a napi pihenésed.
A következő részben tippeket olvashatsz, hogy miképp tudod nyugalmassá tenni a pihenésed, alvásra hangolni magad, kizárni a zavaró tényezőket és megkönnyíteni szervezeted számára az alvást.

Addig is legyen részed pihentető alvásba, hogy energikus, fitt maradj és meg tudd valósítani céljaid, vágyaid!

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4916436552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása