Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Jó ételek - Jó közérzet

2021. március 23. - Jólétcsokor

Jó ételek, jó közérzet

 

Az elfogyasztott ételek befolyásolják egészséged, energiaszinted, immunitásod, sőt öregedési folyamataidat is! Ezért érdemes lehet pár változtatást bevezetned fittséged védelmében.
Ha úgy érzed, hogy energiahiányod van, gyakran vagy fáradt, indokolatlanul álmos, netán beteg, akkor változtass az étkezésen. Ezzel megelőzhetsz a tavaszi fáradtságon kívül számos más nem kívánatos állapotot is.

A bevitt ételek biokémiai folyamatokat indítanak a szervezetben ezzel segítve megújulást - vagy épp ellenkezőleg, lehetnek negatív hatással, sőt gyorsíthatják az öregedési folyamatot is. Befolyásolják, hogy mennyire érzed magad energikusnak, hatnak a gyulladásos folyamatokra, ellenálló képességedre és meggátolhatják regenerálódás, alakformálás terveid.

Az öregedést fokozó élelmiszerek közös jellemzője, hogy jelentős vércukorszint ingadozást idéznek elő szervezetben.
Cukor, cukorszármazékok 
Érdemes áttérni a természetes cukrok - méz, juharszirup, illetve a nullkalóriás, vagy kalóriacsökkentett termékek használatára, ha mindenképp édesíteni szeretnél. Ráadásul a fehér cukor immunitásodra is negatív hatással van, mert blokkolja a fehérvérsejtek működését.
A kukoricafélék és az ezekből készült egyéb tápanyagok
Pl.:  a kukoricakeményítő és a kukoricaszirup - ezt adalékként számos ételbe, italba, öntetbe belekeverik édesítő hatása miatt.
Különféle kenyerek - a fehér és a teljes kiőrlésű változatok is, a péksütemények és minden fehér lisztet tartalmazó egyéb étel.
Növényi olajok
Ezek a gyártási folyamat során olyan eljárásokon mennek keresztül, melyek telítetlen zsírsavakat hoznak létre. Ezért használj inkább jó minőségű extra szűz olivaolajat, kókuszzsírt, vagy kókuszolajat.

Energiaszinted fenntartására és a regenerálódási, a fiatalítási folyamat támogatására, emésztéssegítőként

Válts és csökkentsd a kész és feldolgozott ételek arányát, helyette inkább zöldséget és gyümölcsöt válassz, akár mirelit formában is. Egyél sok friss, szezonális zöldséget, gyümölcsöt.
Fogyassz több fermentált ételt. Helyreállítja a bélflórát, rengeteg vitamint tartalmaz, ráadásul olcsóbb is, mint a friss zöldségek. Ha esetleg zsírosabb ételt, húst eszel, remek választás mellé egészséges köretként valamilyen savanyúság, amit szeretsz.
Egyél több joghurtot és kefirt. Mindkettőt számos módon használhatod: tojásos és rakott ételekben, teheted saját készítésű salátaöntetbe, fogyaszthatod mártogatósként, turmixba, vagy édességként, általad válogatott gyümölcsökkel ízesítve, netán édesítővel magában.
Túró egyszerre tartalmaz gyorsan és lassan felszívódó fehérjéket, így azonnal energiához juttat, de hosszútávon is laktató - ezért nem éhezel meg olyan hamar. Rengeteg módon fogyaszthatod, körzöttben kedvenc fűszerezéseddel és édességként is számos alternatív változatot hozhatsz létre.
Egyél tojást! A fehérjét és a sárgáját is fogyaszd nyugodtan. Ez az egyik legjobban, legkönnyebben feldolgozható fehérje, amit nagyon hatékonyan be tud építeni a szervezet és kiváló a regenerálódáshoz. A nap bármely étkezésébe könnyen és nagyon változatos formában beilleszthetned.
Bőröd és ízületeid egészségéért, a megújulási folyamat támogatására fogyassz valamilyen formában kollagént. Beszerezheted készen, porként, vagy jóval olcsóbban, házilag is készíthetsz csontos húsleves főzésével kocsonyát, vagy gyorsabban, por alapú zselatinból.
Fogyassz sok antioxidánst vitamint tartalmazó friss zöldséget és gyümölcsöt. Növeld a rostok és csökkentsd a szénhidrátok arányát.
Szív és érrendszered, keringésed védelmében válassz egészséges zsírokat, ha szereted a magokat, vagy egyél többször halat. Ízesítésre só helyett használj változatos fűszerezést. A friss fűszernövényeket akár otthon is ültetheted, de szárítva is tökéletes, ha az előbbi nem megoldható.
Maradj hidratált! Fogyassz elegendő, lehetőleg cukormentes folyadékot. Ezzel elkerülheted, hogy a szomjúságot - esetleg megtévesztően éhségként értelmezd. Ráadásul keringés, emésztés és kiválasztás-segítő, tisztító hatású.
A kor előrehaladtával változik érzékelésünk, romlik a szaglás és az ízlelés. Sokak esetében ez befolyásolja a választott ételeket, fűszereket. A többség inkább sóz, édesít, ahelyett, hogy tudatosan intenzívebben, számukra vonzóan fűszereznének. De az ízek, illatok érzékelésére hat még a folyadékfogyasztás mennyisége is. Ha dehidratált vagy kevésbé érzed az ízeket és az illatokat. Ha szomjas vagy, nem lesz olyan finom kedvenc ételed sem.

Amire még érdemes figyelned 

Ha csak teheted, menj ki, napozz, mozogj, vagy legalább sétálj egyet minden nap.
Az alvás ősi módszer az immunrendszer, az ellenálló képesség erősítésére, a betegségek és a vírusok legyőzésére. Az alvás fokozza a T-limfociták termelődését. Családodban is biztosan hallottad: egy tányér meleg húsleves, vagy egy nagy bögre forró, mézes, citromos tea, aztán fekvés és egy kiadós alvás kell a gyógyuláshoz.

Alvás és az immunrendszer
A T-sejtek, fehérvérsejtek szerepe fontos az immunrendszer vírusokkal szembeni védekezésében. Felismerik a “betolakodókat”, megtámadják, segítik elpusztítani a vírust hordozó sejteket.
Az alváshiány meggátolja a T-sejtek hatékony működését, ezzel megnehezíti a betegségek leküzdését. Alváshiányos időszakban az antitestek, a fertőzések ellen küzdő limfociták száma csökken, ezért több időbe telik a fertőzések utáni gyógyulás. Az immunválaszunk összefügg azzal, hogy sejtjeink milyen hatékonyan kommunikálnak. Ha nem alszol eleget, lassul a fertőzések és gyulladások elleni küzdelem és a gyógyulási folyamat elhúzódik.
A melatonin az alvási ciklust szabályozó hormon. Ha elegendő termelődik, mélyebb, regenerálóbb alvást tesz lehetővé. Ehhez fontos a rendszeres, jó minőségű alvás. Részletesebben a hormonok hatásairól: https://joletcsokor.blog.hu/2020/03/25/hormonok_es_hatasuk
A pihentető mélyalvás az igazi immunerősítő
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás természetes immunfokozó. Ha rendszeresen rosszul alszol, akkor praktikus új alvási szokásokat bevezetned, figyelned stressz levezetésére. Akár választhatsz néhány alvást segítő jóga mozdulatot, amit az ágyban is végezhetsz közvetlenül elalvás előtt. Alakíts ki esti rutint, ami az alvásra hangol!
Erről többet egy előző blogomban olvashatsz: https://joletcsokor.blog.hu/2021/03/08/keveset_alszol_alvas_problemad_van_otletek_hogy_nyugodtabban_tudj_pihenni
és itt találsz: https://joletcsokor.blog.hu/2020/02/25/alvasminoseg_javito_tippek_hogy_konnyebben_gyorsabban_el_tudj_aludni_es_pihentebben_ebredj

Töltsd fel a vitamin raktáraid! A friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mellett a C és D vitamin pótlására mindenképp figyelj - ezek immunerősítő hatásúak. Személyes igényeidnek megfelelően, ezek mellé válassz egyedi vitaminkombinációt.

A folytatásban az emésztési problémákkal és ezek megoldási lehetőségeivel kapcsolatban jönnek tippek.
Maradj fitt, egészséges és vitális tavasszal is!

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr9116470302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása